NavMenu

Vebinar "IKT okruženje u Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji" privukao i IT kompanije iz Ciriha i Lugana

Izvor: Promo Ponedeljak, 23.11.2020. 13:23
Komentari
Podeli
(Foto: ŠSTK)
Organizacija Switzerland Global Enterprise S-GE održala je 19. novembra 2020. vebinar "IKT okruženje u Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji" u saradnji sa Bugarsko-švajcarskom privrednom komorom, Švajcarsko-rumunskom privrednom komorom i Švajcarsko-srpskom trgovinskom komorom. Ovaj događaj okupio je oko 50 prijavljenih učesnika, uključujući IT kompanije iz Ciriha i Lugana.

- Ovaj događaj je naglasio dobre poslovne prilike koje srpsko tržište nudi u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT). Uveren sam da će švajcarske kompanije na Srbiju gledati kao na potencijalno tržište za buduće investicije, posebno u IKT i projekte u kojima su u središtu pažnje usluge - izjavio je Majo Mićović, predsednik Švajcarsko-srpske trgovinske komore (ŠSTK).

Cilj događaja bio je da švajcarskim IKT firmama pruži uvid u IKT sektor u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji. Katalin Dreher-Hajnal, viši savetnik za područje centralne i istočne Evrope u organizaciji S-GE, naglasila je da je COVID-19 intenzivirao digitalnu transformaciju poslovnih procesa. Po istraživanju organizacije S-GE, najveća lekcija koju su švajcarska mala i srednja preduzeća naučila iz ove krize jeste neophodnost posledičnog ubrzanja digitalizacije. IT resursi u Švajcarskoj, međutim, dostigli su svoje pune kapacitete i zato je vebinar održan – da bi se zainteresovanim kompanijama iz Švajcarske omogućilo da sagledaju potencijalnu partnersku saradnju u Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji.

- IKT tržišta u Bugarskoj, Srbiji i Rumuniji, sa visoko-obučenim i motivisanim radnicima, nude veliki potecijal za saradnju sa švajcarskim IKT kompanijama. Baza talenata obrazovanih studenata i relativno niske plate, kao i geografska i kulturna bliskost, predstavljaju ključne faktore uspeha. Nadam se da će događaj koji smo organizovali proširiti dijalog unutar IKT zajednice i dovesti do saradnje u budućnosti - izjavila je Dreher-Hajnal.

Takođe, na ovom onlajn događaju prikazane su priče o uspehu etabliranih IKT kompanija koje posluju na ovim tržištima, kao što su Namics d.o.o. iz Beograda, čiji je izvršni direktor Filip Gort, Dreamix iz Bugarske i Teamextention iz Rumunije. Nakon prezentacija, usledila je panel-diskusija u kojoj je učestvovao i Ivan Kovačević, osnivač i CEO kompanije Codetribe, članice ŠSTK, a na kojoj je bilo reči o najvećim prilikama i izazovima za IKT kompanije koje razvijaju svoje poslovanje na ovim tržištima, uključujući plate i bazu talenata.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.