NavMenu

CEO Summit Beograd 2020 - Sa 7. mesta na ATP listi do fonda od 7 mlrd USD

Izvor: Promo Ponedeljak, 23.11.2020. 12:08
Komentari
Podeli
(Foto: CEO Summit Beograd)
Mario Ančić (37) je od najranijeg detinjstva uspešno razvijao sportsku karijeru i obrazovanje. U rodnom gradu Splitu završio je Pravni fakultet. Već sa 14 godina krupnim koracima je zakoračio na veliku tenisku scenu osvojivši titulu evropskog prvaka za svoj uzrast.

Kao junior ulazio je u završnicu najvećih svetskih turnira, a na Vimbldonu je 2002, u seniorskoj konkurenciji, iz turnira izbacio jednog od najvećih tenisera svih vremena Rodžera Federera.

Međutim, povrede i zdravstveni problemi zaustavili su Ančića u razvijanju karijere profesionalnog tenisera. Do odluke o povlačenju iz profesionalnog tenisa iz 2011. osvojio je tri ATP turnira, dostigao sedmo mesto na rang-listi najboljih igrača sveta i osvojio bronzu na Olimpijskim igrama u Atini.

Pre ulaska u One Equity Partners 2018. radio je kao pravnik u menadžmentu američke košarkaške NBA lige, te u investicijskom delu Credit Suissea u Njujorku. Prethodno je magistrirao na Univerzitetu Columbia u SAD-u.

- Naš fond trenutno upravlja sa sedam milijardi dolara. Svaka investicija je specifična i radi se o višemilionskim iznosima s kojima pomažemo kompanijama u nastavku rasta. Generalno gledamo kompanije u Americi i Evropi. Niko ne bi bio srećniji od mene kada bismo u Dalmaciji našli nešto što nam je zanimljivo - izjavio je Ančić ranije ove godine.

Među njihovim poslednjim investicijama je upravo ulaganje od 200 mil USD u IT kompaniju Infobip iz Vodnjana u Istri, čija vrednost je nakon toga skočila na milijardu dolara.

Kako Ančić objašnjava, većina private equity fondova funkcioniše na partnerstvu, tako su i oni svi u One Equity Partners fondu partneri u manjem ili većem udelu, odnosno s više ili manje iskustva.

Njihov osnivač Dick Cashin, inače dvostruki olimpijac u veslanju, jedan je od najjačih stručnjaka u tom sektoru s iskustvom u investiranju dužem od 40 godina. Kancelarije imaju u Čikagu, Njujorku i Frankfurtu. Od 28 partnera, sedmoro je olimpijaca. Posao mu se sastoji od upoznavanja novih firmi, sagledavanja potencijalnih prilika, evaluacije potencijalnih kompanija… a zatim ulaze u upravni odbor i pomažu daljem razvoju.

- U investicijskom fondu One Equity Partners istražujemo, pratimo i analiziramo sve što se u svetu događa zbog bolesti COVID-19, da bismo videli u kojem smeru to ide dugoročno, jer kao private equity fond ulažemo u kompanije i u njima ostajemo najmanje tri do pet godina. No, ovo nije strukturna kriza kakva je bila 2008. i 2009. godine, kada je ceo finansijski sistem bio u problemima. Sada se događa jedinstvena situacija u istorji, jer ako pogledate rezultate s početka ove godine, u svetu je vladala veoma dobra privredna klima i kompanije su postizale najbolje ili jako dobre rezultate, te su ostale zatečene s nastalom situacijom - izjavio je Mario nedavno za hrvatske medije.

Ančić će na konferenciji CEO Summit Beograd, koja će u online formatu biti održana 2. i 3. decembra, u razgovoru sa Milanom Ćulibrkom (glavni i odgovorni urednik, NIN) biti jedan od sedam govornika u specijalnom segmentu CEO Business Insider. U okviru segmenta, svetski eksperti iz kompanija BP (ex British Petroleum), LafargeHolcim, Sandoz/Novartis, Siemens, Pandora, The Body Shop i drugih, prvi put domaćoj poslovnoj zajednici, na sopstvenim primerima, govore o modelima za prevazilaženje (ne)očekivanih prepreka na putu razvoja, optimizaciji poslovanja, potrebi da se balansira proces stvaranja stabilnih i održivih kompanija na duži rok, uz stalni rast efikasnosti i podizanje svih ključnih performansi danas.

Kompletan program i prijave na zvaničnoj stranici www.ceo-summit.rs.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.