NavMenu

U Italiji opet recesija - Vlada odobrila 10 mlrd EUR pomoći

Izvor: Tanjug Subota, 21.11.2020. 14:18
Komentari
Podeli
(Foto: Efierd/shutterstock.com)
Italijanska ekonomija bi mogla u četvrtom kvartalu ponovo da sklizne u recesiju.

Naime, zbog novog talasa širenja Kovida-19 i restriktivnih mera, italijanska ekonomija bi mogla da u četvrtom kvartalu zabeleži novi pad proizvodnje, upozorava Centar za studije italijanske Federacije velike industrije (Confindustrija), prenosi agencija Agi.

Najviše su oštećene uslužne delatnosti, transport i oni koji su u sektoru rekreacije i sporta. Samo u turizmu, na primer, procenjuje se pad prihoda od 70% u odnosu na period pre pandemije.

U četvrtom kvartalu progonozira se dalji pad zaposlenosti, a potrošnja je još u oktobru opala. Italijani uplašeni pandemijom i zabrinuti zbog neizvesne bliske buducnosti, štede više nego inače, piše agencija.

Bruto društveni proizvod je u trećem tromesečju zabeležio rast od 16%, ali se situacija od početka drugog talasa pandemije ponovo pogoršala, pa se do kraja ove godine očekuje druga recesija u jednoj godini.

Italijanska vlada odobrila je novi paket mera vredan oko 10 mlrd EUR za podršku preduzećima pogođenim drugim talasom pandemije koronavirusa.

Prema merama odobrenim kasno sinoć, Rim će odmah ponuditi 1,95 mlrd EUR bespovratnih sredstava preduzećima pogođenim koronavirusom i pomoć u obezbeđivanju hrane za siromašne, preneo je Rojters.

Vlada je, takodje, pripremila dodatnih 8 mlrd EUR za pojačavanje već postojećih šema pomoći.


U Italiji je u prethodnih 24 časa registrovano 37.242 novih slučjeva korona virusa i 699 smrtnih slučajeva. Očekuje se pad ekonomije za najmanje devet odsto ove godine zbog mera zaključavanja usmerenih na suzbijanje epidemije.

Kako je prenelo Ministarstvo finansija, ne očekuje se da će nove mere uticati na ovogodišnji budžetski deficit iznad trenutnog cilja koji iznosi 10,8 odsto bruto domaćeg proizvoda, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mnogi italijanski regioni, poput Pijemonta i Lombardije na severu, delimično su zaključani, zatvoreni su barovi, restorani i većina prodavnica, a građanima je dozvoljeno da napuste dom samo radi osnovnih potreba. Mere su nedavno proširene i na druge regione, uključujući Toskanu,i važiće najmanje do 3. decembra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.