NavMenu

Fabrika za preradu otpadnih voda u Kruševcu uspešno izašla iz probnog rada - Građanima novi, "ekološki" namet

Izvor: Politika Petak, 20.11.2020. 11:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: John Kasawa/shutterstock.com)Ilustracija
Da svrstavanje u red ekološki čistih gradova Evrope košta, uveravaju se ovih dana Kruševljani dobijanjem računa od Javnog komunalnog preduzeća Vodovod-Kruševac koji sadrži novu stavku – PPOV, ili postrojenje za preradu otpadnih voda, koje je upravo uspešno izašlo iz probnog rada. Reakcije su, manje-više, tihe, među građanima, u proređenim kafanama, kafićima, u pitanjima koja građani upućuju novinarima koje poznaju.

- Pa, moj račun za vodu je sad veći od računa za struju! Istina, vodu plaćam na dva meseca, ali to je mnogo. Na deset kubika utrošene vode račun mi povećavaju za više od 200 dinara. Evo, pogledajte. Za deset kubika vode 463 dinara, ali i PDV, pa to izađe 510 dinara, plus kanalizacija 183 i naknada za nekakvo održavanje postrojenja 104 dinara sa PDV-om, tako da račun dostigne nešto više od hiljadu dinara. Za mene samog je to mnogo. Hvalili su se da je Evropska unija dala pare za to postrojenje. Lepo je to, ali to treba da plaćaju najviše oni koji najviše i zagađuju jezero Ćelije i otpadnu vodu - kaže jedan penzioner.

Da su tihe reakcije građana doprle i do rukovodstva JKP Vodovod-Kruševac svedoči i slanje flajera na adrese potrošača, u kojima se objašnjava uvođenje nove stavke na računima, koju su nedavno odobrili Nadzorni odbor i Gradsko veće Kruševca. Po toj odluci, za PPOV se plaća 18,6 dinara po kubnom metru, a taj iznos se uvećava za PDV.

JKP Vodovod-Kruševac intenzivno radi na očuvanju prirodnih resursa i zaštiti vodotokova, kako iz naseljenih mesta tako i iz industrijskih zona, koje se ulivaju u prirodne vodotokove, tj. u reke i to odvođenjem, preradom i prečišćavanjem otpadnih voda svojih korisnika... Uvedena cena za prečišćavanje otpadnih voda obuhvata cenu održavanja prve osnovne linije prerade vode. U ovom trenutku postrojenje ne radi u potpunom kapacitetu, odnosno linije prerade mulja i prerade gasa su još u probnom radu, navodi se, pored ostalog, u informaciji koju "Vodovod – Kruševac" deli korisnicima svojih usluga.

Spominjanje prerade mulja izaziva i nova pitanja građana – da li će nekom pasti na pamet da i za to uvede novi namet kada postrojenje proradi punim kapacitetom. A, postrojenje, odnosno Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda predstavlja poslednju reč tehnologije. Zato će i prerađeni mulj u suvu materiju predstavljati novo gorivo za gradsku toplanu, jer se po kaloričnosti meri sa lignitom. A građani i ne treba da očekuju novi namet. Kapacitet fabrike je prerada 526 litara u sekundi. Na godišnjem nivou se očekuje oko osam hiljada mulja, od kojeg će se dobiti nešto više od 2.500 tona suve materije. Izgradnja spomenute fabrike je koštala oko 23,84 miliona evra, a sredstva su obezbedili nemačka KfW banka i Vlada Republike Srbije. U minule dve godine bila je to najveća i najznačajnija infrastrukturna investicija u Rasinskom upravnom okrugu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.