NavMenu

FIC: Priliv stranih investicija u Srbiju opao 30%, kompanije nastavile da rade i zadržale zaposlene

Izvor: Tanjug/Beta Četvrtak, 19.11.2020. 10:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SFIO CRACHO/shutterstock.com)Ilustracija
Zbog pandemije koronavirusa, priliv stranih investicija u Srbiji opao je oko 30% ove godine, ali kompanije su nastavile nesmetano da rade i zadržale su zaposlene, ocenio je predsednik Upravnog odbora Saveta stranih investitora Majk Mišel.

On je u Jutarnjem dnevniku RTS rekao da je Savet stranih investitora u Beloj knjizi, koja pruža smernice o tome kako bolje poslovati u Srbiji, među prioritete naveo digitalizaciju privrede.

- Videli smo da je u poslednjih osam meseci urađeno ono što se uradi za pet godina. Potoršači sve više koriste eletkronske usluge, koristi i ih vlada, i to sve više, dakle, postoji potreba potrošača da koriste digitalne usluge i verujem da će novi fokus biti kako poboljšati poslovno okruženje u Srbiji - istakao je Mišel.

On je ocenio da će i sledeća godina doneti niži priliv stranih investicija i istakao da je važno da se fokusiramo na to kako biznis može da se razvija kroz reforme koje bi privukle više stranih investitora.

- Očekujemo da će i sledeća godina biti teška, imajući u vidu nivo nesigurnosti - naveo je predsednik Upravnog odbora Saveta stranih investitora.

Prema njegovim rečima, najviše pažnje usmereno je na reforme i blisku saradnju s vladom.

- Uspeli smo da obezbednimo da poslovi teku i da to ne utiče na zapošljavanje. Sada gajimo veliki optimizam da ćemo u saradnji s vladom, kroz reforme, nastaviti zapošljavanje. Investicije će možda manje dolaziti, ali nivo zaposlenosti koje drže strani invesititori ostaje isti. Ne očekujem tu dramatične promene - zaključio je Mišel.


Puna zarada na bolovanju zbog bolesti Kovid-19 samo uz pomoć države

Radnici u privatnom sektoru koji su na bolovanju ili izolaciji zbog bolesti kovid-19 mogu da primaju punu zaradu samo uz pomoć države, ocena je Saveta stranih investitora (FIC) u "Beloj knjizi 2020" koja će danas biti predstavljena.

U toj knjizi gde su preporuke za bolje uslove poslovanja navodi da pojedine odredbe Zakona o radu i dalje predstavljaju potencijalni problem poslodavcima, a to se pre svega odnosi na radni odnos za obavljanje van prostorija poslodavca.


- Poslodavci imaju nedoumicu u vezi sa tumačenjem odredbe zakona koja propisuje da se, u slučaju rada van prostorija poslodavca, Ugovorom o radu ugovara naknada takozvanih drugih troškova rada i način njihovog utvrđivanja - ocenio je FIC.

Ukazano je da koncept rada od kuće koji je preporučen tokom vanrednog stanja usled pandemije koronavirusa nije zakonski uređen.

FIC je preporučio da nadležni donesu preciznije i sveobuhvatnije smernice i za poslodavce u privatnom sektoru kada je reč o naročito ugroženim kategorijama zaposlenih koji rade od kuće.

Preporuka je i da se Zakonom o bezbednosti i zdravlja na radu definiču obaveze poslodavca i zaposlenih u odnosu na rad van prostorija poslodavca.

FIC samtra da je neophodno dalje pojednostavljenje i ubrzanje postupka zapošljavanja stranaca i kretanja radne snage, prepoznavanje delatnosti koje, usled svoje specifičnosti, podležu ograničenoj mogućnosti zapošljavanja osoba sa invaliditetom, kao i da se unaprede propisi koji se odnise na
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.