NavMenu

Izveštaj o inflaciji NBS: U narednoj godini očekuje se više nego potpun oporavak od krize

Izvor: eKapija Sreda, 18.11.2020. 13:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: OPOLJA/shutterstock.com)Ilustracija
Narodna banka Srbije (NBS) objavila je na svom sjatu Izveštaj o inflaciji - novembar 2020, koji sadrži analizu aktuelnih makroekonomskih kretanja i nove projekcije inflacije i ekonomske aktivnosti.

Narodna banka Srbije je korigovala naviše projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu, sa -1,5% na -1%, što će biti jedan od najboljih rezultata u Evropi, kako navode:

- U narednoj godini očekujemo više nego potpun oporavak od krize, uz stopu rasta bruto domaćeg proizvoda od oko 6%.

Eksterna neravnoteža je, u skladu s očekivanjima centralne banke, smanjena – deficit tekućeg računa platnog bilansa niži je za 15% u prvih devet meseci u poređenju sa istim periodom prethodne godine i bio je u punoj meri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija, koji je ostao solidan i u uslovima pandemije.

- Kao i u prethodnih sedam godina, inflacija u Srbiji je na niskom i stabilnom nivou i tokom pandemije. Ona će se i u narednom periodu kretati u donjoj polovini ciljanog raspona, pri čemu će u ostatku ove i tokom naredne godine biti bliža donjoj granici cilja - navedeno je.

Kretanja u realnom sektoru u periodu od prethodnog Izveštaja

Ekonomski oporavak u proteklih pet meseci u većini proizvodnih i uslužnih delatnosti bio je brži od očekivanja NBS, tako da procenjujuda je bruto domaći proizvod u trećem tromesečju, po isključenju delovanja sezonskih faktora, ostvario rast u odnosu na prethodno tromesečje od 7,7%, dok je na međugodišnjem nivou njegov pad usporen na 1,3%.

- Brži od očekivanog bio je pre svega oporavak u industriji i trgovini. Pored toga, prinosi glavnih kultura upućuju na to da je ovogodišnja poljoprivredna sezona bolja od prošlogodišnje, koja je takođe bila natprosečna. S druge strane, usled efekta visoke baze, očekivan je niži nivo aktivnosti u građevinarstvu u trećem tromesečju nego u istom periodu prethodne godine. Posmatrano s rashodne strane, u odnosu na prethodno tromesečje, oporavile su se pre svega privatna potrošnja i privatne investicije, čemu su doprinele preduzete mere monetarne i fiskalne politike - navedeno je u Izveštaju.

Smanjenje eksterne neravnoteže koje je usledilo od aprila u skladu je sa očekivanjima Narodne banke Srbije.

Oporavak robnog izvoza prethodnih meseci rezultirao je gotovo dostizanjem njegovog pretkriznog nivoa. Tome je u velikoj meri doprineo oporavak izvoza auto-industrije, koji se, nakon znatnog zastoja u aprilu, već u septembru gotovo u potpunosti normalizovao.

- Iako ponovno širenje virusa predstavlja rizik, ostvarenje u prvih devet meseci u skladu je s našom projekcijom smanjenja deficita tekućeg računa na oko 5% bruto domaćeg proizvoda ove godine, a kao i prethodnih pet godina, tekući deficit će biti u punoj meri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija - istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

Projekcija bruto domaćeg proizvoda

Imajući u vidu manji pad ekonomske aktivnosti u drugom tromesečju i brži oporavak od očekivanog tokom trećeg tromesečja, projektovanu stopu rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu NBS je korigovala sa -1,5% na -1,0%.

- Domaći faktori bi mogli uticati na to da rezultat ove godine bude i bolji od nove projekcije, ali treba imati u vidu i pogoršanje epidemiološke situacije u svetu, koja može dovesti do novog usporavanja eksterne tražnje i odraziti se na sporiji oporavak našeg izvoza - navedeno je.

Posmatrano s rashodne strane, viša projekcija bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu u odnosu na avgust rezultat je bržeg od očekivanog oporavka investicija, čemu je doprinela pre svega realizacija infrastrukturnih projekata, koja nije prekidana ni tokom drugog tromesečja, kao i zadržani povoljni uslovi finansiranja.

- Posmatrano s proizvodne strane, projekciju bruto domaćeg proizvoda povećali smo zbog bržeg od očekivanog oporavka industrije i pojedinih uslužnih sektora, kao i bolje poljoprivredne sezone - stoji na sajtu NBS.

Projekcija inflacije

Tokom trećeg tromesečja međugodišnja inflacija kretala se u skladu s očekivanjima NBS, oko proseka za proteklih sedam godina, i u septembru i oktobru iznosila je 1,8%.

- I u narednom periodu očekujemo da će se inflacija kretati u donjoj polovini ciljanog raspona, bliže donjoj granici cilja, do kraja 2021. godine. Inflacija će početi postepeno da se kreće ka centralnoj vrednosti cilja od 3%, ali će ostati ispod nje i u 2022. godini - navode.

U odnosu na avgustovsku projekciju, nova projekcija inflacije za 2021. godinu na blago je višem nivou. Na nešto višu projektovanu inflaciju utiče veći očekivani rast cena hrane u uslovima rasta svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda u periodu od prethodne projekcije, kao i delovanje baznog efekta kod cena mesa (sezonski rast cena mesa u periodu maj–septembar ove godine je izostao najverovatnije zbog pandemije i prekomerne ponude mesa u Evropskoj uniji).

U periodu od prethodnog Izveštaja o inflaciji, referentna kamatna stopa zadržana je na nepromenjenom nivou od 1,25%.


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.