NavMenu

Tokom 2020. izdato više od 10.000 dozvola za rad stranim državljanima

Izvor: eKapija Utorak, 17.11.2020. 15:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: conejota/shutterstock.com)Ilustracija
U 2020. godini izdato je više od 10.000 dozvola stranim državljanima za rad u Srbiji, rekla je ministarka za rad Darja Kisić Tepavčević.

Dodala je da je od decembra 2014. godine, kada je stupio na snagu Zakon o zapošljavanju stranaca, izdato približno 55.000 dozvola, najviše radnicima iz Kine, Rusije, Turske i Italije, navodi se na sajtu vlade.

Kisić Tepavčević je na video-konferenciji "RE: Integrate – povratak i (re)integracije: izazovi tokom kovid-19 pandemije", koju je organizovao projekat "Migracije za razvoj", a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, podsetila na to da je u februaru ove godine usvojena Strategija za ekonomske migracije za period od 2021. do 2027. godine.

Cilj tog dokumenta, kako je istakla, jeste da osnaži institucionalne kapacitete, stvori društveni i privredni ambijent za usporavanje odlaska radno sposobnog stanovništva, jača veze sa dijasporom i podstiče povratne migracije.

Takođe, ministarka je dodala da je, uz podršku GIZ-a, u toku izrada pratećeg akcionog plana za period od 2021. do 2023. godine, napominjući da je veoma važno da gradimo sistem prikupljanja podataka o različitim kategorijama povratnika, kako bismo na pravi način kreirali programe podrške za svaku od njih.

Ona je rekla da ne postoje zvanične statistike, ni relevantni podaci, o tome koliko građana Srbije odlazi na rad u inostranstvo, kao ni podaci o njihovom polu, stručnosti i godinama.

Prema podacima licenciranih agencija, od januara do novembra 2020. godine njihovim posredstvom u inostranstvu zaposlilo se približno 1.000 naših državljana, što je znatno manje u odnosu na prethodne godine, kada se u proseku na godišnjem nivou preko tih agencija zapošljavalo približno 6.500 naših građana.

U istom periodu posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje oko 1.500 naših građana je pronašlo posao u inostranstvu, pre svega u Sloveniji i Nemačkoj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.