NavMenu

Najveće interesovanje za doček Nove godine na planinama i u banjama

Izvor: Tanjug Subota, 14.11.2020. 11:49
Komentari
Podeli
(Foto: melis/shutterstock.com)
Zbog neizvesnosti izazvane epidemijom koronavirusa, organizovanih dočeka na gradskim trgovima izgleda neće biti, pa će većina 2021. čekati kod kuće, sa prijateljima se družiti onlajn, oni sa malo dubljim džepom na planinama, dok naviknuti na dočeke u inostranstvu, kako stvari sada stoje, mogu računati na Tursku i daleke destinacije.

Pritom je interesovanje za putovanje u inostranstvo, kako za Tanjug kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić, ove godine smanjeno za 90 odsto u odnosu na ranije.

Drugačije od prethodnih godina je i to, što bi ranije u ovo doba mnogi novogodišnji aranzmani već bili uplaćeni a sada su retki oni koji su uplatili akontaciju.

Od inostranih destinacija turističke agencije na svojim sajtovima najvise nude Egipat, Dubai, Maldive, Dominikansku Republiku.

Aleksandar Seničić kaže da je Turska sada aktuelna pošto se u ovu zemlju može putovati bez PCR testa, ali da će se još videti kako će se situacija dalje razvijati.

Kada je reč o željenim destinacijama, tu se situacija nije promenila, jer je i krajem ove kao i ranijih godina, najveće interesovanja putnika za evropske metropole.

Sudeći po sadašnjem interesovanju, mnogi bi Novu godinu rado čekali i u našem komšiluku, u Sloveniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji.

Na pitanje da li će problem oko licenci, turističkim agencijama predstavljati problem da organizuju putovanja, Seničić kaže da taj proces polako teče i da bi trebalo da se reši, pa je nekoliko agencija već prihvatilo ponuđene polise.

Mnoge agencije na sajtovima nude i druge evropske gradove ali ta ponuda, kako kažu, važi samo u slučaju da se situacija promeni nabolje, a oni su, ako se to dogodi, spremni da putovanja i realizuju.

Destinacije sada dele na realne i nerealne, a trenutno kao jedinu realnu evropsku destinaciju navode Istanbul. Interesovanje građana za novogodišnja putovanja se za sada svodi na raspitivanje, dok je o rezervacijama mesta još rano govoriti.

Kako za Tanjug kaže predsednica Udruženja turističkih agencija Srbije Marija Matijević, neizvesnost je ključna reč kada se govori o putovanjima za novogodišnji doček.

Ipak navodi da su sada i avio-kompanije i hotelijeri znatno fleksibilniji nego proletos, kada je epidemija počela, jer su sada spremni i za izmene dogovora ako se epidemiološka situacija promeni, što olakšava i posao turističkim agencijama i putnicima.

Aleksandar Seničić naglašava da su građani za sada najveće interesovanje iskazali za planine u Srbiji, naročito zbog skijanja, ali i posete banjama u zemlji.

- Uglavnom bi da putuju na planine i banje. Za sada samo rezervišu smeštaj , sporadično uplaćuju i akontaciju - kaže za Tanjug Seničić.
Predsednica Turističke organizacije Srbije Marija Labović navodi da se u zimskim planinskim centrima trenutno prave rezervacije za novogodišnje praznike i ostali deo zime.

- Prema informacijama koje imamo sa terena, oko 20-30% kapaciteta je popunjeno, naročito kada je reč o februaru, zimskom raspustu ali i novogodišnjim praznicima - kaže ona.

Dodaje da je u nekim planinskim centrima popunjeno i više od 70% kapaciteta u privatnom smeštaju i oko 80% u hotelima.

Prema njenim rečima, ako bi se epidemiološka situacija popravila i veći broj ljudi tokom zime otišao na planine, planinski centri bi mogli zabeležiti rezultate približno dobre kao prošle godine.

Labovićeva kao veoma važno napominje to da hotelijeri primenjuju mere zaštite, kako bi od infekcije sačuvali i turiste i zaposlene u hotelima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.