NavMenu

Šta piše u zahtevu koji su frilenseri predali Ministarstvu finansija

Izvor: Startit Sreda, 11.11.2020. 15:10
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/StartupStockPhotos)
Udruženje radnika na internetu predalo je juče svoje zahteve Ministarstvu finansija, pa sada čekaju na reakciju nadležnih.

Osnovni zahtev je da se stopiraju svi poreski postupci protiv frilensera, dok se ne reši njihov status, a u pismu koje su uputili predsednici Vlade, ministru finansija i direktorki Poreske uprave skreću pažnju na "neadekvatnu poresku politiku, njenu nepravičnu primenu, kao i na zakonske propuste koji zahtevaju od radnika na internetu da poštuju nesprovodive zakonsko-poreske okvire, a da pri tom nisu u mogućnosti da ostvare svoja prava".

Kao jedan od najvećih problema naveden je Zakon o porezu na dohodak građana, donet sada već davne 2001. godine. Iz Udruženja smatraju da tako zastareli Zakon ne može biti osnova za oporezivanje i da je jasna potreba za njegovom izmenom.

Istakli su i da postojeći Zakon o radu ne prepoznaje radnike na internetu na odgovarajući način, niti definiše njihova prava i obaveze. Radnici na internetu, stoji u pismu, nemaju nikakvu pravnu i socijalnu zaštitu, pravo na bolovanje, trudničko i porodiljsko odsustvo.

Podsetimo, sve je počelo saopštenjem Poreske uprave u kojem se frilenseri, koji primaju uplate iz inostranstva i na taj način ostvaruju prihode, pozivaju da podnesu poresku prijavu kako bi izbegli kazne. U saopštenju je navedeno i da je "potvrđeno vrlo veliko nepoštovanje poreskih propisa".


Međutim, iz Udruženja smatraju da je visoka stopa nepoštovanja poreskih propisa zapravo posledica pravnog vakuuma i neažurnosti državnih institucija da prepoznaju rastuću kategoriju radnika na internetu i zakonski definišu njihov status, prava i obaveze.

Zbog toga, ističu, trebalo je da se angažuje Poreska uprava kao savetodavno telo, i da radi na informisanju poreskih obveznika i edukaciji građana o vrstama poreza koje je građanin Republike Srbije dužan da plati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.