NavMenu

Potrošači žele ekološke proizvode, ali ne po višim cenama

Izvor: eKapija Utorak, 03.11.2020. 16:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay)Ilustracija
Potrošači širom sveta žele zelenije proizvode i usluge, ali samo ako za njih ne moraju dodatno da plate i ulože više svog vremena i truda, pokazalo je opsežno istraživanje javnog mnjenja koje je agencija GlobeScan sprovela na 27.000 ispitanika u 27 zemalja, među kojima su Francuska, Nemačka, Italija, Španija, SAD, Australija, Kina, Kanada.

Istraživanje, sprovedeno u partnerstvu sa kompanijama Ikea, PepsiCo, Visa i Svetskim fondom za zaštitu prirode, pokazalo je da svest o uticaju na planetu raste. Svaki četvrti ispitanik, tačnije njih 74%, reklo je da svet treba da konzumira manje kako bi se životna sredina očuvala za buduće generacije. Ovo je porast u odnosu na 66% ispitanika koji su tako razmišljali prošle godine.

Ali, kad se situacija prebaci na praktičan teren, pokazalo se da je ljudima za promenu potrošačkih navika potrebna dodatna motivacija, oličena pre svega u nižim cenama. Na pitanje šta kompanije mogu da urade da im pomognu da žive zdravije i održivije, svaki drugi ispitanik je najpre istakao potrebu za pristupačnijim proizvodima i uslugama. Takođe, neskloniji su da promene ponašanje i navike ako misle da će to od njih zahtevati mnogo truda. Kao relativno jednostavne mere za sprovođenje izdvojili su uštedu vode i struje u domu, smanjenje otpada od hrane ili biranje proizvoda sa manje pakovanja. Ali, promene životnog stila, među kojima su deljenje sa drugima, kupovina polovnih proizvoda, iznajmljivanje nameštaja i nošenje višekratnih posuda u prodavnice, kao i upotreba električnih vozila, trenutno su manje poželjni izbori za potrošače.

I ovo istraživanje je potvrdilo da su mlađe generacije spremnije da naprave značajan napor u smeru ponašanja koje je odgovornije prema životnoj sredini. Razlika ne postoji samo kad se u obzir uzme starost ispitanika, već i region. U Aziji su u odnosu na druge regione manje zastupljeni biznisi koji mušterijama nude održive proizvode i usluge. Velika prepreka su nerazumno visoke premije za zelenije proizvode u supermarketima, ističe direktor GlobalScan Asia Wander Meijer dodajući da je to u suprotnosti sa evropskim kompanijama uključujući Ikeu i Lidl koji su uspeli da ponude jeftiniju organsku i održiviju robu. Meijer se slaže da odgovorna proizvodnja može proizvesti neke dodatne troškove, ali ističe da zelene proizvode ne treba činiti skupljim nego što je to neophodno.

- Održivi proizvodi generalno nisu pristupačniji, ali ne moraju da budu ni nepristupačni. Ako bi supermarketi cenili održive proizvode slično kao manje održive opcije, tražnja bi naglo porasla, jer su kupci generalno spremniji da plate malo više za održive proizvode - kaže Meijer.

M. D.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.