NavMenu

Štiteći sebe, štitimo i druge - Preventiva kao najbolji i najjeftiniji vid zaštite

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.11.2020. 08:32
Komentari
Podeli
(Foto: Zodax)
Preduzeće Zodax iz Beograda od 1999. godine bavi se sistemima i opremom koji su namenjeni zaštiti objekata i ljudi. U njihovom portfoliju su sigurnosni sistemi, termalne kamere, kamere u vidljivom delu spektra, pametni sistemi za upravljanje saobraćajem, sistemi za automatizaciju i kontrolu tehnoloških procesa, detektori, oprema za zaštitu data centara, proizvodi nanotehnologije i tako dalje.


Kako kaže direktor kompanije g-din Zoran Jakšić, digitalizacija sa sobom donosi nove tehnologije, a kao i u realnom svetu danas, tako i u virtuelnom vreba pandemija virusa, protiv koje se moramo mudro boriti, sprečavati zloupotrebe, koristiti prednosti koje pruža na valjan način za šta su nam potrebni školovani kadrovi i pravovremeno doneseni i jasno primenjivi zakoni. Digitalizacija, nosilac budućeg poslovanja, podrazumeva odgovornost.


Rano otkrivanje potencijalne opasnosti


Kompanija Zodax nudi različita rešenja kada je reč o prevenciji u različitim sferama privređivanja, bolje reći života. U pitanju su sistemi tehničke zaštite, zasnovani na tehnologiji rada termalnih - termovizijskih kamera. Ovde navodimo samo neke:

- perimetarska zaštita objekata;
- automatizacija tehnoloških procesa, beskontaktnim merenjem radne temperature procesa;
- primeri su raznovrsni: sprečavanje samozapaljenja uglja i smanjenje rizika od ekološke katastrofe, kontrola temperature namirnica i kvalitativni pregled, kontrola i nadzor specijalnih sudova pod pritiskom, kvalitativna kontrola elektrolize bakra, ukratko kontrola temperature svih tehnoloških procesa.


Prevencija širenja respiratornih infekcija kao vid automatizovanog procesa kontrole


Termalne kamere pokazale su svoju funkciju i u prevenciji širenja respiratornih infekcija. Primer su FLIR termalne kamere na beogradskom i niškom aerodromu koje su postavljene na inicijativu Ministarstva zdravlja - Sektora za inspekcijski nadzor.

Termalnim kamerama se beskontaktno, automatizovano, otkrivaju osobe sa povišenom telesnom temperaturom i na takav način obavljate kulturnu selekciju osoba, koje se nakon početne indicije upućuju na dalji lekarski pregled.

- Napominjem da termalne kamere ne leče, niti se njima daje dijagnoza, njihovom primenom se samo detektuju osobe sa povišenom temperaturom - kaže g-din Zoran Jakšić.


Šta kada rizikujete život da biste spasili druge?


Zodax vodi brigu i o onima koji su akteri vanrednih situacija, posebno kada je reč o požarima imajući u vidu da su vatrogasci izloženi mnogobrojnim nepoznanicama kada krenu u akciju gašenja požara.

- Protivpožarni sistemi, specijalno dizajnirane termalne kamere, namenjene su vatrogascima i spasiocima, radi nalaženja osoba kojima je potrebna pomoć i očuvanja sopstvenog i života svojih kolega, kao i otkrivanju potencijalno novog požara, posebno u hemijskim postrojenjima, skladištima koja nemaju evidenciju skladištene robe i svim drugim situacijama u kojima je bitno donositi pravovremeno ispravne odluke kojih ne bi bilo bez pomenute opreme - kaže g-din Jakšić.


Pametno upravljanje saobraćajem


Kada je reč o FLIR ITS opremi, svoju primenu nalazi u pametnom upravljanu saobraćajem - u gradovima, na putevima, na železnici, u tunelima, na mostovi i tako dalje, kroz povećanu bezbednost učesnika u saobraćaju, kvalitativno upravljanje, smanjenje zastoja, a samim tim i potencijalnog zagađenja.

- Svest o posebnom značaju ITS opreme za bezbednost dece u saobraćaju, saradnja sa obrazovnim institucijama kroz primere u praksi kod đaka, roditelja, nastavnog osoblja stvara potrebnu bazu znanja, na koju će doći, nadam se, nadogradnja kroz nova idejna rešenja upravo te naše mladosti. Rešenja za pružne prelaze, automatsku detekciju incidenata u tunelima, na mostovima, autoputevima, ranog otkrivanja požara u tunelima su već našla nezamenjivu primenu širom sveta, nadam se da će to biti i kod nas - kaže g-din Jakšić.


Zaštita podataka kroz preventivnu zaštitu opreme


U ponudi su i softversko-hardverska rešenja, koja mereći parametre kao što su vlažnost vazduha, temperatura, ispravnost klimatizacije i slično sprečavaju da dođe do problema i zastoja u radu data centara, baznih stanica, serverskih soba. Cilj ovog rešenja je zaštita od gubitka podataka.


Nove tehnologije kroz prizmu nanotehnologije i nanodezinfekcionih sredstava


- U saradnji sa privrednim društvom SpeedUp International želimo da istaknemo dva proizvoda preko potrebna u sadašnjem vremenu - navodi g-din Jakšić.

Nano dezinfektant, za prostorije, predmete i pribor, je proizvod nanotehnologije namenjen temeljnoj dezinfekciji radnih površina, pribora i prostorija u zdravstvenim ustanovama, stomatološkim ordinacijama, hotelima, ugostiteljskim objektima, obrazovnim institucijama, socijalnim ustanovama, obdaništima, prevoznim sredstvima, ostalim privrednim društvima, domaćinstvima, svuda gde se želi čista i zdrava sredina.

To je ekološki proizvod zasnovan na potpuno prirodnim sastojcima i njihovim koncentracijama bezbednim po ljudsko zdravlje.

Deluje trenutno, efikasno i omogućava snažnu i sigurnu zaštitu u borbi protiv patogenih mikroorganizama već nakon 30 sekundi. Svojim produženim efektom ("long lasting effect") Nano dezinfektant omogućava dugotrajnu antimikrobnu i antigljivičnu zaštitu ne samo od postojećih već i od novonastalih mikroba.

Nano dezinfektant se u spreju nanosi na čiste predmete ili radne površine, i ostavi da deluje dva do tri minuta. U roku od samo 30 sekundi potpuno uništava svih osam referentnih bakterijskih sojeva i gljivica Escherishia coli, Ps. Aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterococ. hirae in house, Candida albicans, Salmonela enteritidis, Proteus mirabilis, B. cereus.


Iz kompanije Zodax poručuju da im je cilj da sa novim tehnologijama na području zaštite i bezbednosti pomognu svim zainteresovanim pojedincima, privrednim društvima, institucijama, nudeći profesionalna rešenja, uz poruku da štiteći sebe štitimo i druge.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.