NavMenu

Japanski voz "metak" provozao novinare brzinom od 382 kilometra na sat

Izvor: RTS Nedelja, 01.11.2020. 14:55
Komentari
Podeli
(Foto: Markus Winkler/Unsplash)
Japanski eksperimentali "shinkansen", odnosno voz "metak", obavio je probnu vožnju, a njegovu brzinu od 382 kilometra na čas prvi su mogli da dožive novinari lokalnih medija.

Prvi test novog voza nazvanog Alfa iks obavila je železnička kompanija East Japan Railway, a brzina koju je postigao bila je 382 kilometra na čas. Ovo je prva probna vožnja voza, čiji je razvoj završen u maju 2019. godine. Inače, ovaj voz postiže maksimalnu brzinu od 400 kilometara na sat.

Probna vožnja je sa uspehom obavljena na liniji Tohoku Shinkasen, koja povezuje Tokio i prefekturu Aomori. Vožnja između stanica Sendai i Morioka obično traje 75 minuta, "shinkansenu" je trebalo samo 40 minuta.

Inače, od kada je završen, voz "metak" nije samo stajao. Ovo je bila prva probna vožnja, ali su pre toga obavljeni testovi sa deset vagona bez putnika pri brzini od 360 kilometara na čas. U tim testovima su prikupljani važni podaci potrebni za dalji razvoj.

Vozovi u Japanu trenutno dostižu brzine do 320 kilometara na čas, no jedna od glavnih razlika između novog voza i već postojećih su posebno oblikovani prednji i zadnji vagoni. Oni su napravljeni tako da se prilagođavaju razlikama u jačini i pravcu vetra. Kada se voz kreće ka severu, koristi prednji vagon dug 22 metra koji je sedam metara duži od ostalih iz E5 serije. Takođe, kada se kreće ka jugu, koristi prednji vagon od 16 metara.

Kočioni sistem voza Alfa iks nalazi se na krovu, kao i novi sistem elektromagnetnog otpora. Ceo kočioni sistem je značajno unapređen. Da bi putnicima bilo što udobnije tokom tako velikih brzina, unapređen je i sistem amortizacije koji horizontalne i vertikalne vibracije svodi na minimum.

Japanski novinari koji su imali priliku da se provozaju ovim superbrzim vozom tvrde da se pri brzini od 320 kilometara na čas ne čuje rad motora, ali pri brzini od 360 i 380 se ipak čuje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.