NavMenu

Stanogradnja u RS obara sve rekorde

Izvor: Nezavisne novine Petak, 30.10.2020. 13:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Diri/unsplash)Ilustracija
Stanogradnja u Srpskoj proteklog mjeseca zabilježila je gotovo nevjerovatan zalet.

- Broj predviđenih stanova za gradnju u septembru 2020. u odnosu na septembar 2019. godine veći je za 118,1% - saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Stručnjake ovakav trend ne čudi, budući da je, kako podsjećaju, u ranijim mjesecima bilježen pad potražnje za stanovima.

- S obzirom na to da je u prethodnom periodu zbog pogoršane epidemiološke situacije došlo do blokade rada odnosno otežanog rada privrednih društava, kao i institucija, samim tim došlo je i do pada tražnje stanova, što je za dalju posljedicu imalo obustavljanje planiranih investicija u oblasti stanogradnje, što je i razumljivo, jer smo se svi bavili nekim drugim životnim pitanjima - kaže za Nezavisne Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori Republike Srpske.

U međuvremenu je, po njegovim riječima, došlo do deblokade investicija.

- Nakon ponovnog uspostavljanja tražnje stanova, koja je sada već dostigla nivo prije pojave pandemije, došlo je do deblokade investicija, tako da se sada radi i dio investicija koje su bile na čekanju tri do četiri mjeseca, kao i investicija koje je trebalo da se realizuju u ovom periodu. Sve ovo dovelo je do povećanja broja planirane izgradnje stanova u ovom periodu u odnosu na isti period prethodne godine - naglašava Petrović.

U udruženjima za zaštitu potrošača pitaju se kako je moguće da cijene stanova nisu pale te ko ih uopšte u ovakvoj situaciji kupuje.

- Iznenađena sam da se bilježi takav skok u stanogradnji. Da li uopšte ima platežne moći za kupovinu tolikih stanova? Vrlo je čudna priča to što je toliko skup metar kvadratni. Kvadrat u Banjaluci košta oko 2.000 KM, a u Prijedoru 1.600 - 1.700 KM. To je preskupa investicija - kaže Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor.

Zanimljivo je da je, prema dostupnim podacima, u prvih šest mjeseci ove godine u BiH izgrađeno 1.245 stanova, što predstavlja rast za 6,1% u odnosu na prvo polugodište 2019.

Na nivou BiH, brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u septembru 2020. gоdinе u оdnоsu nа septembar 2019. veći је zа 74,6%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.