NavMenu

Rekonstrukcija Rumunske pravoslavne crkve u Dolovu - Potrebni sponzori za dalje radove

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 29.10.2020. 13:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexandra Haritonova/Shutterstock)Ilustracija
Rumunska pravoslavna crkva u Dolovu već neko vreme je zaklonjena skelama zbog dugo očekivane rekonstrukcije.

Sada se već uveliko nazire objekat koji izgleda kao nov. Čitav poduhvat, koji je priveden kraju, finansiran je iz crkvene kase i od priloga parohijana, dok su radovi bili povereni stručnim građevincima i dobrovoljcima iz sela koji su se samoinicijativno organizovali kako bi doprineli očuvanju te bogomolje izgrađene 1893. godine.

- Radili smo na sanaciji tornja, što je velika investicija, a mislili smo da ćemo jeftinije proći - kaže predsednik Crkvenog odbora Bogdan Dražilov, dodajući da su za taj poduhvat izdvojili oko 20.000 EUR i nastavlja:

- Godinama dajemo našu zemlju u zakup, pa smo tako i prikupili nešto novca, ali nije to dovoljno za sve što se treba uraditi u crkvi. Ako budemo našli sponzore, već sledeće godine bismo mogli da saniramo ostatak fasade, a želja nam je da sredimo i park, kao i da nadstrešimo krst koji smo dobili iz Rumunije.

Rekonstrukcija crkve podrazumevala je saniranje i farbanje crkvenog tornja, kao i potpuno uređenje centralne fasade koju su odlučili da rade kada su, kako je Dražilov rekao, već podigli skelu. To znači, pojašnjava dalje, da su skinuti delovi postojeće fasade koja se raspadala, a potom joj udenuli novi sjaj.


Otkako je sagrađena ta Rumunska pravoslavna crkva, pre skoro 130 godina, doživela je nekoliko sanacija i promena, najviše tokom prošlog veka kada je pravljena ograda od cigala i gvozdena ograda oko porte, potom su bila skinuta pa opet postavljena zvona, ulagalo se i u ikonopisanje. Naravno, sve to je propraćeno tekućim održavanjima i renoviranjima.

Iako ta bogomolja okuplja oko 120 vernika iz Dolova, svake nedelje se služi liturgija sa muškim horom. Ta crkva posvećena je Prenosu moštiju Svetog Nikolaja, ili Svetom Nikoli letnjem, kog ujedno i slavi najviše Rumuna iz tog sela.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.