NavMenu

Rast štednje uprkos pandemiji - Dinarska štednja isplativija od devizne štednje

Izvor: Tanjug Utorak, 27.10.2020. 16:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)Ilustracija
Rast dinarske štednje stanovništa u 2020. godini je 13% odnosno 10 milijardi dinara, dok je devizna štednja povećana za 0,4 mlrd EUR, što je 3,7%, saopštila je Narodna banka Srbije.

Ukupna dinarska štednja, prema poslednjim podacima, iznosi gotovo 90 milijardi dinara, što je preko pet puta više u poređenju sa krajem 2012. godine.

Od oktobra prošle godine štednja u domaćoj valuti povećana je za oko 20%, dok je ukupno povećanje u 2019. godini bilo 30%, odnosno 18,5 milijardi dinara.

NBS ističe da prosečan godišnji rast dinarske štednje u od 2013. godine iznosi 25%, što znači da se štednja u domaćoj valuti povećava ubrzano - za četvrtinu u proseku svake godine u poslednjih osam godina.

Prema poslednjim podacima, devizna štednja stanovništva dostigla je 11,2 mlrd EUR, a samo prošle godine ona je povećana za 0,8 mlrd EUR.

- Aktuelna kriza ponovo nas je podsetila koliko je važno štedeti u kontinuitetu. Sada, možda više nego ikada ranije, dolazi do izražaja značaj štednje u domaćoj valuti. Svake godine uoči Svetskog dana štednje pravi je trenutak da se ukaže na važnost štednje, kako za pojedinca, tako i za ekonomiju u celini - ocenila je NBS pred 31. oktobar.

U analizi isplativosti štednje koju je predstavila NBS je potvrđeno da je dinarska štednja isplativija od štednje u devizama - i u kratkom i u dugom roku.

Navodi se da štediša koji je pre godinu dana položio na štednju 100.000 dinara dobija oko 2.200 dinara više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu oročio na godinu dana 850 EUR što je bila protivvrednost iznosa od 100.000 dinara.

NBS navodi da je to rezultat ocuvane monetarne i finansijske stabilnosti, relativno viših kamatnih stopa na dinarsku štednju nego na štednju u evrima, povoljnijeg poreskog tretmana dinarske štednje - jer se kamata na dinarsku štednju ne oporezuje, kao i mera donetih u periodu pandemije koje su doprinele nastavku očuvanja makroekonomske stabilnosti.

Saopšteno je da je analizom utvrđeno i da je dinarska isplatljivija od štednje u devizama i u oročavanjima dužim i kraćim od godinu dana.


Kod dvogodišnjih oročavanja dinarska je bila isplatljivija od štednje u evrima u svim periodima u poslednjih osam godina, dok je kod tromesečnih oročavanja to bilo u 90% slučajeva.

- Građani imaju sve više poverenja u stabilan domaći finansijski sistem i stabilnost domaće valute, svedoči i činjenica da i dinarska i devizna štednja nastavljaju da rastu i dostižu svoje najviše nivoe, i to u godini koju karakteriše pojačana neizvesnost i globalna ekonomska kriza izazvana pandemijom COVID-19 - ocenila je NBS.

Dodaje se da to govori da dugoročna monetarna i finansijska stabilnost koje godinama obezbeđuje NBS daju sigurnost građanima da štede u domaćoj valuti bez bojazni da će biti umanjena realna vrednost njihovih uloga, odnosno zarade koju ostvare po osnovu dinarske štednje.

NBS navodi da je Srbija tokom globalne krize izazvane korona virusom uspela da očuva makroekonomsku i finansijsku stabilnost zahvaljujući sveobuhvatnom paketu monetarnih i fiskalnih mera

Dodaje da je krizu dočekala spremno u dobroj makroekonomskoj poziciji izgrađenoj prethodnih godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.