NavMenu

NBS: Nove projekcije o rastu BDP bolje od ranijih

Izvor: Tanjug Utorak, 27.10.2020. 11:29
Komentari
Podeli
(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Rast bruto društvenog proizvoda Srbije za ovu godinu biće -1%, što je povoljnije od ranije projekcije koja je govorila da će on biti -1,5%, potvrdili su predstavnici Narodne banke Srbije na sastanku sa predstavnicima Evropske unije.

Kako je saopšteno iz NBS, oni su naveli i da će rezultati za treći kvartal ove godine biti bolji nego što se očekivalo.

Sastanak je održan u okviru Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja.

Predstavnici EU podsetili su da su otvorena i pregovaračka poglavlja 9-Finansijske usluge i 17-Ekonomska i monetarna politika, dakle oba poglavlja za koja je Narodna banka Srbije rukovodeća institucija.

Predstavnici NBS su ukazali i na ubrzan oporavak izvoza iz Srbije, koji je već u avgustu zabeležio predpandemijski nivo. Naglašeno je i da je srpski bankarski sektor ovu krizu dočekao sa visokom likvidnošću i pokazateljima koji upućuju na njegovu visoku stabilnost i otpornost. Tako je zahvaljujući proaktivnom pristupu NBS, učešće problematičnih kredita u Srbiji konstantno smanjivano i sada iznosi 3,5%, što je najniži nivo od kada se ovaj pokazatelj prati.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.