NavMenu

Pale dobijaju park na površini od 8.800 m2 - U planu gradnja česme, amfiteatra i pešačkih staza

Izvor: eKapija Ponedeljak, 26.10.2020. 16:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrew Angelov/shutterstock)Ilustracija
Na Palama je počela izgradnja jednog od najvećih parkova u RS - gradskog parka, koji će se prostirati na ukupnoj površini od oko 8.800 m2, te obilovati raznovrsnim sadržajima za decu i odrasle.

Prema informacijama projektanta, firme Graleks iz Pala, park će obilovati i zelenilom i biljnim materijalom, kako bi se stvorio mikro zeleni sistem koji stvara povoljnu mikro klimu unutar parka.

U park će se moći ući na tri ulaza, a glavni će biti levo od ulaza u školsko dvorište. Zelenom živicom i vegetacijom u obliku drveća biće odvojen od škole, što će predstavljati svojevrsnu tampon zonu koja će štititi školu od eventualne buke iz parka. Takođe, biće zasađen red stabala belog jasena duž ivice parka uz magistrani put Pale – Podgrab, sa ciljem fizičke i zaštite od buke - rekao je za "Paljanske novosti" Dragiša Trobok, direktor firme Graleks koja je projektant i nadzorni organ izgradnje parka.

Prema njegovim rečima, savremeni gradski park omogućiće višenamensko korišćenje prostora – pešačko kretanje, mesta zadržavanja, mesta susreta, realizaciju različitih aktivnosti iz domena sporta, rekreacije i zabave, održavanje različitih manifestacija, a sve uz adekavtan urbani mobilijar i prisustvo zelenila i elementa vode, prenosi istocno.com.

Projektom savremenog gradskog parka predviđeni su novi elementi urbanog mobilijara – klupe, korpe za otpatke, rasveta i slično. Između ostalog, biće izgrađen amfiteatar za održavanje časova u prirodi, koji će biti ograđen živom ogradom, kao zaštitom od buke, kao i dva igrališta za basket – manje i veće - istakao je Trobok.

On je dodao da će, izvan predviđene ograde oko parka, biti izgrađena pešačka staza, koja će povezivati postojeći podvožnjak sa ranije isprojektovanom pešačkom stazom uz Ulicu Branka Ćopića. Takođe, biće i sanirana postojeća pešačka staza od podvožnjaka do glavnog ulaza u dvorište OŠ Pale.

Trobok ističe da će u centralnom delu parka biti izgrađena gradska česma, dok će u drugoj fazi izgradnje parka biti izgrađen i spomenik u centralnom delu, kao i poseban objekat namenjen za javni toalet.

Iz firme Graleks ističu da je, izvan projektovane ograde parka, predviđeno formiranje pešačkih površina kojima se obezbeđuje bezbjedan pristup parku iz svih pravaca, kao i odvijanje pešačkog saobraćaja u situacijama kad su kapije na parku zatvorene, a uz ove staze takođe je planirana sadnja drveća.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.