NavMenu

Na Briskoj Gori gradiće se duplo veća solarna elektrana od planirane - Kapacitet sa 118 povećan na 262 MW

Izvor: Mina Ponedeljak, 26.10.2020. 16:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Stvorene su sve pretpostavke za izgradnju solarne elektrane Briska gora na prostoru od čak 925,25 hektara, odnosno duplo većem nego što je bilo predviđeno ranije, saopšteno je iz Vlade.

Izmenama i dopunama Prostorno urbanističkog plana (PUP) Ulcinj predlaže se povećanje zone za izgradnju solarne elektrane sa 467 hektara na 925,25 hektara, pišu Dnevne novine.

- Predlaže se povećanje kapaciteta solarne elektrane sa 118 megavati (MW) na 262 MW - navodi se u Vladinoj Informaciji o pripremi planske dokumentacije za potrebe razvojnih projekata.

Nedostatak prostornih planova jedini je razlog privremenog odgađanja gradnje tog energetskog objekta.

Upravo je povod za izradu izmena i dopuna PUP-a Ulcinj, bila odluka Vlade o davanju u dugoročni zakup zemljišta na lokalitetu Briska gora, za eksploataciju solarne energije i izgradnju solarnih sistema instalisane snage veće od 200 MW.

Ugovorom o zakupu zemljišta u državnoj svojini je definisana izgradnja dve faze solarne elektrane, u prvoj fazi instalisane snage 50 MW, dok je u drugoj fazi predviđeno ukupne planirane instalisane snage veće od 200 MW.

- Cilj izrade izmena i dopuna PUP-a Ulcinj je povećanje planiranih kapaciteta za eksploataciju solarne energije i obezbeđenje planskih preduslova za realizaciju ugovora o zakupu zemljišta u državnoj svojini, radi izgradnje solarne elektrane, kao i definisanje smjernica za direktno sprovođenje PUP-a za objekte namenjene privrednim djelatnostima, na područjima za koje nije predviđena izrada planske dokumentacije nižeg reda - navodi se u Informaciji.

Na Nacrt izmjena i dopuna su pristigle primedbe i sugestije Elektroprivrede (EPCG) i još 14 primedbi i sugestija zainteresovanih korisnika prostora. Sve pristigle primedbe i sugestije su razmotrene, i uvažene prilikom izrade Predloga plana u najvećoj mogućoj meri.

- Odgovori na primedbe pojedinačno su dati u izveštaju sa javne rasprave, koji čini sastavni deo dokumentacije Predloga plana - navodi se u Informaciji.

Izgradnjom solarne elektrane na Briskoj gori, Crna Gora daje značajan doprinos borbi sa globalnim klimatskim promenama, i pravi iskorak prema većoj energetskoj efikasnosti i nezavisnosti.

Solarna elektrana je elektroenergetski objekat višeg naponskog nivoa, kao što su termoelektrane i hidroelektrane, čija izgradnja dovodi do poboljšanja ukupnog elektroenergetskog sistema Crne Gore.

- Solarnu elektranu čine solarni fotonaponski sistemi koji sunčevu energiju pretvaraju u električnu energiju. S obzirom na to da prilikom proizvodnje električne energije nema štetnih produkata, realizacija elektrane neće imati negativnog uticaja na naselja i zaštićena prirodna dobra u kontaktnim zonama - naveli su iz Vlade.

Prostornim planom nisu definisane pozicije objekata solarne elektrane Briska gora, već će se izgradnja sprovoditi u okviru zone za izgradnju, na lokacijama koje će biti definisane na osnovu daljih analiza.

- Solarne elektrane će se graditi na lokacijama na kojima je obezbeđena saobraćajna pristupačnost i priključci na mrežu elektroenergetske i druge tehničke infrastrukture. Izgradnja solarnih elektrana će se sprovoditi direktnom implementacijom smernica i uslova iz izmena i dopuna PUP-a Ulcinj. U skladu sa predloženim povećanjem površine i kapaciteta solarne elektrane, definisane su dodatne mere zaštite - navodi se u dokumentu.

Solarnu elektranu Briska gora gradiće konzorcijum kompanije na čelu sa EPCG. Vlasničku strukturu konzorcijuma čine pobednici na državnom tenderu za gradnju solarne elektrane: finski Fortum i EPCG sa po 49% udela i firma Sterling & Wilson sa 2% akcija.

Planirana godišnja proizvodnja solarne elektrane, nakon završetka obje faze projekta, iznosiće oko 450 gigavat sati (GWh) električne energije godišnje.

Ukupna vrednost projekta premašuje 200 mil EUR, a gradnja bi mogla da počne krajem ove ili početkom naredne godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.