NavMenu

Više od 18.000 frilensera traži od ministra finansija pravedne poreze

Izvor: Beta/Tanjug Ponedeljak, 26.10.2020. 12:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unplash / Andrew Neel)Ilustracija
Peticiju "Ne uništavajte frilensere", kojom se od ministra finansija Srbije Siniše Malog traže pravedni, niži porezi, potpisima, podržalo više od 18.000 frilensera.

Potpisi se prikupljaju već nedelju dana, od kada je nezvanične najavljena naplata poreza frilenserima, tako što će nekima biti uzeto i do 80% prihoda.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Tim "Kreni-Promeni" su objavili da planiraju da zahtev zvanično predaju pošto sakupe 30.000 potpisa i formulišu predloge državi o uređenju te oblasti poslovanja, naročito digitalnog IT sektora.

Tim za formulsanje predloga državi o uređenju te oblasti imaćee pravne, poreske i ekomomske eksperte, i predstavnike frilensing zajednice, piše u saopštenju.

Planirano je i organizovanje onlajn javne rasprave.

Državi će biti predloženo da zakonski reguliše status frilensera i da se odredi poreski model koji će omogućavati i stimulisati poslovanje tog sektora. Ukazano je i da niko ne misli da ne treba plaćati porez, ali on mora biti realno utemeljen.

Ocenjeno je da je bitno da se prepozna specifičnosti delatnosti frilensera i da se shvati "da je reč o poslovima i novcu koji lako mogu da odu iz Srbije, a sa njima verovatno i ljudi koji se bave ovim poslovima".

Poreska uprava nedavno je pozvala programere, profesore stranih jezika, grafičke dizajnere, jutjubere, influensere i sve one koji ostvaruju prihode iz inostranstva, da izmire obavezu plaćanja poreza i doprinosa na zarade.

Poreska uprava je saopštila da je na osnovu podataka o uplatama iz inostranstva i njihovim poređenjem sa podnetim poreskim prijavama o obračunatom i plaćenom porezu i doprinosima na zaradu od fizičkih lica, ustanovila veliko nepoštovanje poreskih propisa.

Ti prihodi se, kako navode, ostvaruju po osnovu pružanja raznih vrsta usluga, a najčešće je reč o razvoju softvera, prevođenju, držanju časova stranih jezika, promocije, grafičkog dizajna.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da to nije ništa novo i da se poreski zakoni nisu menjali godinama, te da svako ko je imao prihode mora da plati porez.


Obaveštenje Poreske uprave ministar vidi kao njihovu "dobru nameru", pre nego što počne kontrola Poreske i kako bi bilo što manje podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

- Plaćanje poreza na zarade iz inostranstva je već regulisano Zakonom o porezu na dohodak građana. Ta obaveza već godinama postoji, a ovo je bila jedna dobra namera Poreske uprave, pre nego što krene u kontrolu, da još jednom upozori one koji primaju prihode iz inostranstva da treba da plate porez - rekao je Mali Tanjugu.

Inače, od ove godine na snazi je novi tip olakšica po osnovu zapošljavanja visokokvalifikovanih lica i one su prepoznate i u IT sektoru. Reč je o popustima u vezi sa porezima i doprinosima, odnosno PIO i ti popusti tokom 2020. godine iznose 70% poreza i 100% PIO doprinosa, a naredne godine predviđeno je 65% poreza i 95% PIO doprinosa.

Ove olakšice su osmišljene tako da poslodavci neće morati da obračunavaju i plaćaju pune poreze i doprinose pa da naknadno zahtevaju povrat sredstava, već je celokupan proces tako osmišljen da se odmah prilikom isplate plata obračunavaju i plaćaju umanjeni porez i doprinosi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.