NavMenu

Modernizacija aerodroma Konstantin Veliki - Do kraja godine postavljanje nove svetlosne signalizacije, naredne gradnja terminalne zgrade i kontrolnog tornja

Izvor: Niške vesti Ponedeljak, 26.10.2020. 08:21
Komentari
Podeli
(Foto: Nixy Jungle/Shutterstock)
Svetlosna signalizacija za uslove smanjene vidljivosti, do kraja godine biće postavljena na poletno-sletnoj pisti aerodroma Konstantin Veliki u Nišu. Kompletan posao finansira država sredstvima iz budžeta u iznosu od 1 mil EUR.

Postavljanjem svetlosne signalizacije ALS sistem će biti kompletiran.

- ALS-sistem je uslov svih uslova da aerodrom bude primamljiv kompanijama. Ta signalizacija je neophodna u uslovima smanjene vidljivosti, što je naročito izraženo u zimskoj sezoni letenja. To je nešto o čemu govorimo duži vremenski period i što sada konačno rešavamo. Ugovor sa izvođačem je potpisan i uskoro kreću poslovi instalacije -kaže Mihajlo Zdravković direktor preduzeća Aerodromi Srbije.

Aerodrom Konstantin Veliki u Nišu ima najpovoljnije meteo uslove u regionu – samo dva do tri maglovita dana u godini. Iz tog razloga uvek je bio alternativa beogradskom aerodromu Nikola Tesla.

Završena je i nabavka rendgen uređaja, skenera, metal-detektorskih vrata i druge opreme neophodne za kontrolu putnika, prtljaga i robe za bezbedan transport vazduhoplovima sa niškog aerodroma.

- U ovaj resurs se nije ulagalo duže vreme. Radimo sa dotrajalom opremom koju smo dobili kao pozajmicu ili kao donaciju od aerodroma Nikola Tesla. Reč je o opremi koju je beogradski aerodrom koristio određeni period i koja je instalirana kod nas i bila zadovoljavajuća u trenutku kada nismo imali veliki broj letova. Takođe, reparirali smo sve putničke stepenice, koje će za desetak dana već biti u upotrebi, a nabavljene su i stepenice za osobe sa posebnim potrebama što do sada nismo imali.

Period zabrane letova, zbog epidemije, na niškom aerodromu je iskorišćen za pripremu prostora gde će naredne godine početi izgradnja nove terminalne zgrade.

- Radiće se po fazama kako bi aerodrom mogao normalno da funkcioniše, a 2023. godine bi trebalo da bude završena. Nova zgrada će biti za odlazeće putnike, sa komercijalnim sadržajima i prostorijama neophodnih za rad aerodromskih službi. Postojeća zgrada će, takođe, biti rekonstruisana i prilagođena novom kompleksu. To će biti prostor za dolazeće putnike i za zaposlene u preduzeću Aerodromi Srbije. Ostalo je još da završimo pripremu terena za proširenje platforme i rulne staze - navodi Zdravković.

Sa završetkom ovih poslova niški aerodrom će raspolagati sa 10.000 kvadratnih metara prostora koji će obezbediti sav potreban konfor građanima koji koriste usluge aerodroma. Procene su da će izgradnja i opremanje nove terminalne zgrade koštati između 7 i 9 mil EUR, a sredstva, će biti obezbeđena iz budžeta Republike Srbije.

Preduzeće Aerodromi Srbije, januara ove godine, potpisalo je ugovor o dugoročnom zakupu sa Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore, za izgradnju novog kontrolnog tornja. Epidemija je značajno usporila izradu idejnog projekta, ali plan da njegova izgradnja krene 2021. godine još stoji, kažu u ovom preduzeću.

U planu je i sanacija kolovozne konstrukcije u ukupnoj dužini od 2,5 km, koja je poslednji put presvučena asvaltom još 2002. godine, kada je aerodrom pušten u saobraćaj.

Biće izdvojeno dodatnih 15 miliona dinara i za sanaciju dela aerodromskog kompleksa gde se nalazi nekoliko srušenih kaponira iz vremena kada je ovaj deo aerodroma bio vojni. Time će se ispraviti nepravilnosti na koje je, prilikom sertifikacije aerodroma, ukazao Direktorat civilnog vazduhoplovstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.