NavMenu

Gradi se industrijski gasovod od Rume ka Vognju - Vrednost radova 18,35 miliona dinara

Izvor: eKapija Petak, 23.10.2020. 08:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)Ilustracija
Iz Zapadne industrijske zone u Rumi počela je izgradnja industrijskog gasovoda koji se pruža ka Vognju, u dužini 4,8 kilometara. Izvođač je firma GasTeh iz Inđije koja je bila angažovana i na izgradnji dve moderne kotlarnice na gas Tivol i Solidarnost.

- Voganj je što se tiče domaćinstava gasifikovan, ali potreban je industrijski gasovod jer imamo tri kompanije koje su značajni potrošači gasa i obećali smo da ćemo izvući krak industrijskog gasovoda ka Vognju. Dve od te tri kompanije troše velike količine gasa u letnjem periodu, što je izuzetno dobro za naše preduzeće Gas-Ruma da potrošnju gasa podigne na još viši nivo - rekao je predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić, a navodi se na opštinskom sajtu.

Rok za završetak posla je 31. decembar 2020. godine, a radovi se finansiraju iz budžeta vrednosti 18.350.000 dinara.

Industrijski gasovod strateški je važan za JP Gas-Ruma jer privreda troši veće količine gasa nego kompletno stanovništvo i to je zapravo glavni izvor prihoda i oslonac u poslovanju, napominje v.d. direktor JP Gas-Ruma Dragan Kosanović.

- Novi gasovod omogućava snabdevanje i potencijalno novih privrednih subjekata ukoliko se za to vremenom ukaže potreba. Takođe je značajno da se celom trasom gasovoda omogućava priključenje, pa je tako na svakoj parceli moguće novo priključenje, što je važno i za nas i za potencijalne investitore i nove korisnike - kazao je Kosanović.

Za izgradnju se koristi najsavremenija tehnologija, a novi gasovod će biti urađen sa najkvalitetnijim predizolovanim cevima, ističe Momir Antonić, direktor firme GasTeh. On dodaje i da je izgradnja gasovoda mogla biti i brža, ali da se izašlo u susret poljoprivrednicima, te da je izvođač sačekao završetak berbe kukuruza, te da se sada radovi odvijaju nesmetano.

- Koriste se najkvalitetnije cevi predizolovane, radiografska kontrola zavara je 100%, svaki var kontrolišemo i ispitivanje ide na 25 bara. Znači omogućavamo da se za 10 ili više godina ovaj pritisak ovde koji je u Rumi 7 do 8 bara, podigne na 15-ak bara, a čim dignete sa 7 na 15 umesto 2.000 imate protok 4.000 kubika gasa, znači dižete kapacitete i ne može da vas iznenadi neka nova fabrika koja će se ovde graditi - zaključio je Antonić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.