NavMenu

NBS: Dve godine rada sistema za instant plaćanja IPS NBS

Izvor: Beta Četvrtak, 22.10.2020. 17:14
Komentari
Podeli
(Foto: ToskanaINC/shutterstock.com)
Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da se danas navršava dve godine od uspostavljanja platnog sistema za instant plaćanja - IPS NBS sistema, koji je pokrenut radi podsticanja inovacija u finansijskom sektoru i podrške digitalizaciji i razvoju bezgotovinskih plaćanja u zemlji.

Podseća se da su, u momentu početka rada IPS NBS, ovi sistemi bili retkost u svetu, kao i da je sistem u Srbiji počeo sa radom mesec dana pre panevropskog sistema za instant plaćanja Evropske centralne banke – Target Instant Payment Settlement (TIPS), dok su američke Federalne rezerve trenutno u fazi razvoja ove vrste sistema.

Istaknuto je da IPS NBS sistem daje mogućnost da se plaćanja građana i privrede izvršavaju tokom celog dana svakog dana u godini, odnosno u režimu 24/7/365, a sam prenos sredstava na račun primaoca plaćanja obavlja se u svega nekoliko sekundi nakon čega primalac tim sredstvima može slobodno raspolagati.

U sistemu je od početka rada 22. oktobra 2018. godine do danas izvršeno je više od 27 miliona instant plaćanja ukupne vrednosti veće od 269 milijardi dinara.

Prosečno vreme izvršavanja transakcija instant plaćanja u sistemu je oko 1,2 sekunde.

Sistem beleži stalni rast prometa, a 21. septembra 2020. godine postignut je i najveći dnevni broj plaćanja od početka rada sistema kada je izvršeno 142.769 plaćanja.

Svim korisnicima platnih usluga banke su u okviru svojih postojećih bankarskih aplikacija za elektronsko i mobilno bankarstvo omogućile da izvrše instant plaćanja.

Takođe, zahvaljujući jednostavnom korisničkom iskustvu instant plaćanja se u svega nekoliko koraka mogu inicirati u pojedinim prodavnicama korišćenjem opcija "IPS Pokaži" i "IPS Skeniraj" u aplikacijama za mobilno bankarstvo.

Sredinom leta prve banke su u svoju ponudu uvele aplikacije za prihvatanje instant plaćanja na mobilnim telefonima trgovaca, namenjene naročito onim malim trgovcima i zanatlijama koji do sada nisu prihvatali bezgotovinska plaćanja na svojim prodajnim mestima.

Od juna meseca omogućena su i instant plaćanja kod kupovine robe i usluga na internetu.

Pored toga, ukazano je, korišćenjem opcije "IPS Skeniraj" na jednostavan način mogu se platiti i mesečni računi svih najvećih izdavalaca u zemlji, ali i brojnih javnih komunalnih preduzeća, skeniranjem NBS IPS QR koda koji odštampan na tim računima, i broj tih preduzeća će biti sve veći.

NBS je najavila i da priprema i validator i generator NBS IPS QR koda koji će olakšati svakom privrednom subjektu da na svojim fakturama kreira NBS IPS QR kod i time pojednostavi plaćanje svojim kupcima.

Istaknuto je da centralna banka nastavlja da u saradnji sa bankama i trgovinskim lancima širi prihvatnu mrežu za instant plaćanja – time obezbeđuje da se na instant način može platiti na što više prodajnih mesta u našoj zemlji ili u svim drugim okolnostima kada je korisniku potrebna platna usluga - da tu uslugu može izvršiti na instant način.

Tokom naredne godine banke će zahvaljujući funkcionalnostima IPS NBS sistema omogućiti korisnicima mobilnog bankarstva prenos sredstava primaocu samo uz poznavanje broja mobilnog telefona tog primaoca, što će doprineti daljem razvoju instant plaćanja u našoj zemlji.

Podseća se i da je NBS tarifnu politiku instant plaćanja utvrdila na najnižem mogućem nivou, kako bi stvorila osnov da banke građanima i privredi ovaj servis pruže po što povoljnijim uslovima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.