NavMenu

NIS završio izgradnju Duboke prerade u Pančevu, vrednu više od 300 mil EUR

Izvor: Tanjug Četvrtak, 22.10.2020. 14:43
Komentari
Podeli
Rafinerija u Pančevu (Foto: Adriana Iacob/shutterstock.com)Rafinerija u Pančevu
Naftna industrija Srbije objavila je da je završetkom projekta Duboka prerada vrednog više od 300 mil EUR Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i "najzelenijih" u regionu.

Kako se navodi na službenom sajtu NIS-a "Duboka prerada" je druga faza modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, a njenim završetkom učinjen je novi iskorak.

- Uvodeći savremene tehnologije u naftni sektor Srbije pokazali smo da inovativnost za nas nije samo korporativna vrednost na papiru, nego i temeljna praksa na kojoj zasnivamo dalji razvoj naše kompanije i stvaramo dodatne vrednosti za potrošače - naveo je NIS.

Realizacijom projekta NIS iskazuje brigu o zajednici u kojoj posluje jer početak rada Duboke prerade doneće i brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenje emisija gasova i praškastih materija u vazduh.

- Na ovaj način biće unapređena ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije. Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaćih stručnjaka - objavio je NIS.

Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, doneće do 98,8% smanjenje emisije SO2, 58,2% manje emisije praškastih materija, 9,8% smanjenja emisije NO2 i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije, navodi se u saopštenju.

U izgradnju novog kompleksa uloženo više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

- Duboka prerada će nam omogućiti da proizvodimo veće količine najkvalitetnijih goriva - dizela, benzina i tečnog naftnog gasa. Počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa koji smo do sada uvozili. Proširenje asortimana proizvoda u Rafineriji dodatno će unaprediti energetsku stabilnost Srbije - navodi NIS.

NIS je saopštio da završetak ovog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionara NIS-a ruska kompanija Gazprom neft i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.