NavMenu

Raspisan tender za izradu dokumentacije za Hemijski park Prahovo

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.10.2020. 11:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)Ilustracija
Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije oglasila je tender a uslugu uzrade projektno tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukture Hemijskog parka u Prahovu, kod Negotina.

Izrada idejnog rešenja infrastrukture za Hemijski park u Prahovu sprovodi se u cilju stvaranja uslova za optimalno opremanje infrastrukturom parka u celini, na savremen i efikasan način, koji će njegovim krajnjim korisnicima omogućiti snabdevanje svim resursima uz mogućnost preventivnog održavanja.

Glavni ciljevi koji opredeljuju projekat jesu izrada celovitog idejnog rešenja, saobraćajne, energetske, tehnološko-procesne, signalne, i druge infrastrukture koje treba da pokrije potrebe parka u celini.

Broj i vrsta budućih korisnika parka će zavisiti od tržišno-komercijalnih uslova, načina obezbeđenja infrastrukturnih priključaka, transportnih koridora, mesta primarnog snabdevanja i drugih infrastrukturnih pojedinosti.

Inače, kako se navodi, u toku je izmena Plana generalne regulacije za naselje Prahovo i izmena Plana detaljne regulacije za kompleks Hemijske industrije u Prahovu, kojima će se detaljnije definisati namena površina i namena prostora, infrastrukturna opremljemnost i saobraćajna rešenja unutar i oko kompleksa, u cilju razvoja kompleksa i formiranje zona za izgradnju parka u Prahovu kao i njegovog uređenja.

Rok za podnošenje ponuda je 19. novembar u 12 sati, za kada je zakazano i otvaranje ponuda.


Projekat od značaja za Srbiju

Ovaj projekat, koji bi kako je Vlada Srbije saopštila u junu ove godine, pored velikog značaja za celu zemlju, utrostručio budžet Grada Negotina, i doprineo "sprečavanju migracije ljudi iz ovog kraja Srbije", obuhvata razvoj kompleksa ukupne površine od 115 hektara sa izgradnjom prateće infrastrukture.

- S obzirom na to da na jugoistoku Evrope ne postoje "hemijski parkovi", očekuje se "velika zainteresovanost investitora kako iz Evropske unije, tako i iz Kine i Indije" - saopštila je Vlada.

U prvoj fazi do 30 stranih investitora koji bi direktno zaposlili do dve hiljade ljudi, a indirektno još dve do tri hiljade. Godišnji prihodi tog "parka" se procenjuju na okvirno milijardu evra, od čega bi blizu 90% činio izvoz.

Hemijski park bi, ocenjeno je u saopštenju, doprineo razvoju hemijske industrije Srbije jer bi veći deo hemijskih komponenti i sirovina bio domaće proizvodnje.

Vlada je i poručila da će sve te investicije biti u skladu s najvišim ekološkim standardima i međunarodnim konvencijama i najavljuje izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, saobraćajno opremanje lokacije, proširenje kapaciteta Luke Prahovo.

U saopštenju se pominje da Prahovo, na Dunavu, ima "izuzetan geostrateški i logistički potencijal", lučku i železničku infrastrukturu, a u neposrednoj blizini je Evropski putni koridor četiri, kroz Bugarsku i Rumuniju.

S. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.