NavMenu

Javno-privatnim partnerstvom do nove kotlarnice na biomasu u Gornjem Milanovcu

Izvor: GM Press Četvrtak, 22.10.2020. 10:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
U saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, opština Gornji Milanovac došla je do najboljeg modela kako da se na najbrži način dođe do kotlarnice na biomasu i na gas, dva energenta koja se mogu koristiti i koja su ekološki opravdana.

- Mi ćemo ovom odlukom ući u samu proceduru izbora javnog privatnog partnerstva i do izbora privatnog partnera – kaže Dejan Kovačević, predsednik opštine i dodaje da će opština učestvovati sa zemljištem koje će dati na korišćenje a privatni investitor je dužan da izgradi pogon iz koga će se toplotna energija isporučivati Javnom komunalnom preduzeću.

- Naš cilj je da sadašnje troškove smanjimo prema JKP-u samom kupovinom toplotne energije a ne proizvodnjom, da takav vid prenesemo i na krajnje korisnike, jer svi na računima moraju osetiti benefit od javnog privatnog partnerstva. Kada se završi cela procedura, javni konkursi, nabavke, odobrenje Vlade Srbije o modelu javnog privatnog partnerstva, dug je put do realizacije, verovatno ćemo čekati do sredine sledeće godine, ali smo napravili prvi korak – ističe Kovačević.

Prema Kovačevićevim rečima, Opština Gornji Milanovac je uzeta za pilot projekat i ako se pokaže kao najednostavniji način rešenja ekološki prihvatljivog grejanja, ovaj model će biti primenjen i na ostalim teritorijama Republike Srbije.

- Moram da napomenem da će Kancelarija za jabvna ulaganja finansirati sve toplovode koji treba da se rekonstruišu na teritoriji opštine, zatim toplovod koji povezuje novu sa postojećom kotlarnicom u Železničkoj ulici. Ukupna vrednost tih radova je oko 2 mil EUR a izgradnja će koštati između 4,5 do 5 mil EUR, gde ćemo unapred ugovoriti cenu energenta za ceo period trajanja – naglašava predsednim opštine.

Ovakvim rešenjem, na dobitku će biti opština Gornji Milanovac kao partner, ali i građani i privatni investitor.

- Cilj nam je da utičemo na ekologiju u Gornjem Milanovcu, da ukinemo naše kotlarnice koje su na mazut, dobićemo čistije gorivo, manju cenu energenta i efekte na račune krajnjih potrošača – zaključio je Kovačević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.