NavMenu

Rast zdravstvenog sektora u Mađarskoj

Izvor: Promo Petak, 16.10.2020. 10:34
Komentari
Podeli
(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
U Mađarskoj je uspostavljen zdravstveni sektor pre više od 100 godina i prepoznatljiv je širom sveta. Za njegov ugled zaslužni su preduzetnici koji su poslovali u prvim decenijama prošlog veka, a među njima se nalazio i Gedeon Rihter. Bio je jedan od prvih ljudi na svetu koji je uspešno proizvodio farmaceutske proizvode u industrijskim razmerama. Njegov prestiž ojačali su patentirani lekovi poznati širom Evrope i sveta, kao što je dezinficijens Hiperol koji se pokazao korisnim u Prvom svetskom ratu i antipiretički lek Kalmopirin.

Među mađarskim medicinskim istraživačima Albert Sent Đerđi je dobitnik Nobelove nagrade za otkrivanje vitamina C, dok je Georg von Békésy dobio Nobelovu nagradu za istraživanje funkcije slušnog aparata.

Zdravstvena industrija obuhvata mnoga područja među kojima su farmaceutska industrija, proizvodnja medicinskih uređaja i opreme, industrija biljnih lekova, biotehnologija, genetika i bionika. Značajni pomaci poslednjih godina uključuju skoro svaki sektor na polju informatičke zdravstvene zaštite. Od 2017. godine i ovaj sektor uživa podršku Strategije razvoja digitalne zdravstvene zaštite. Prepoznatljivost Mađarske su izvori termalne i lekovite vode kao i odlični geotermalni uslovi. Iskustvo i znanje u ovoj oblasti stečeno vekovima, rezultirali su mnogim mađarskim dostignućima u oblasti balneologije.

Međunarodna tržišta svake godine pokazuju sve više interesovanja za razvoj mađarske zdravstvene zaštite. Izvoz u ovom segmentu povećao se za 65% između 2012. i 2019. godine. Mađarske kompanije su u 2019. godini izvezle više od 1,5 mlrd EUR medicinskih uređaja. Četvrtina od toga prodata je na tržištima van EU i ovaj segment čini 9% izvoza Mađarske izvan Unije. Prema poslednjim podacima farmaceutska industrija pozicionirana je na 18. mestu u svetu kada je reč o izvozu i čini 6 procenata ukupnog mađarskog BDP-a, od čega je 85% izvoz. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 27 mil EUR po zaposlenom prevazilazi i industriju motornih vozila, koja je takođe u dominantnom položaju. Farmaceutska industrija je najinovativniji proizvodni sektor. Kompanije podnose više od 40 novih patentnih prijava i više od 160 novih tržišnih dozvola godišnje. Mađarski proizvodi mogu da pomognu u razvoju lekova koji pospešuju imuni sistem (ImmunoGenes Kft).

Potencijal u prodaji medicinskih proizvoda pokazao se i tokom pandemije Covid 19 i prema sadašnjoj statistici domaći proizvođači će imati rast sa 18 na 50%. Zdravstveni turizam čini sve veći udeo u okviru zdravstvene industrije. Građani drugih zemalja su zainteresovani za stomatološke usluge i estetsku hirurgiju, ali i za inovativne rehabilitacione terapije. Metoda Peto i jedinstveni mađarski rani razvoj i fizioterapija povezani sa Anom Deveni globalno su priznati.

Pored poljoprivredne tradicije, Mađarska je lider i u oblasti zdravstvene zaštite životinja. Naime, brojne su kompanije koje razvijaju veterinarske lekove, od kojih značajan deo izvoze u inostranstvo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.