NavMenu

TE Kostolac usklađuje emisije sa regulativom EU - Raspisan tender za izradu dokumentacije za postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova i prečišćavanje otpadnih voda

Izvor: eKapija Utorak, 13.10.2020. 09:54
Komentari
Podeli
(Foto: Katarina Stevanović)
Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije oglasilo je tender za uslugu izrade projektne dokumentacije za postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova (ODG) i prečišćavanje svih otpadnih voda u Termoelektrani Kostolac u blokovima A1 i A2.

Kako se navodi, predmet projekta je izrada idejnih rešenja i idejnih projekta sa studijama opravdanosti izgradnje za ova dva postrojenja.

Namena objekta odsumporavanja dimnih gasova blokova A1 i A2 TE Kostolac, je da se koncentracija SO2 (sumpor-dioksida) u dimnim gasovima smanji ispod granične vrednosti emisija, koja je definisana u odgovarajućoj EU regulativi, odnosno ispod 130 mg/Nm3.

Tehničko rešenje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda treba da obezbedi odgovarajući tretman otpadnih voda po svim neophodnim tehničko-tehnološkim i ekonomskim parametrima, a studijom opravdanosti potrebno je da se izvrši analiza izgradnje predmetnih postrojenja


Usaglašavanje sa EU regulativom

Termoelektrana Kostolac A nalazi se na 1,5 km udaljenosti od grada Kostolca. Lokacija termoelektrane nalazi se na obali rukavca Dunavac na desnoj obali reke Dunav.

Termoelektranu čine dva bloka - A1 snage 100 MW i A2 snage 210 MW. Oba bloka koriste lignit iz Kostolačkog ugljenog basena. Blok A1 je građen u periodu 1964-1967. godine i pušten je u pogon avgusta 1967. godine. Blok A2 je pušten u pogon avgusta 1980. godine.

U periodu od 2011. do 2015. godine, strategija EPS-a bila je da se blokovi A1 i A2 od 2023. do 2025. godine isključuju sa mreže i gase sa pogonom.

Međutim, od 2017. godine, strategija se menja i već tokom marta 2019. objavljuje se tender za rekonstrukciju i revitalizaciju blokova A1 i A2, tako da se njima omogući dodatni rad za još oko 100.000 efektivnih sati rada.

- To praktično znači produženje veka rada blokova A1 i A2 za 15 godina do 2038. godine - stoji u dokumentaciji.


Budući da je Srbija preuzela obaveze po pitanju usaglašavanja emisija TE, u skladu sa zahtevima EU, za narednih 10 godina, nesmetani rad termo blokova je moguć u slučaju usklađivanja sa Direktivom o velikim ložištima do 1.1.2018. godine i Direktivom o industrijskim emisijama do 1.1.2027. u delu koji se odnosi na ograničenje emisija zagađujućih materija ЅO2, NOx i praškastih materija, ističe se.

- Iz tog razloga, produženje veka rada blokova A1 i A2 za narednih 15 godina zahteva neminovno uvođenje procesa odsumporavanja dimnih gasova (ODG) blokova A1 i A2 - navodi se u dokumentaciji.

Rok za ponude je 16. novembar do 11 sati, a javno otvaranje održaće se istog dana, sat vremena kasnije. Više o tenderu pogledajte OVDE.

S. P.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.