NavMenu

Svetska banka će kreditirati firme iz BiH u cilju oporavka od korona krize - Projekat vredan 56 mil EUR

Izvor: eKapija Nedelja, 11.10.2020. 12:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/shutterstock.com)Ilustracija
U toku su aktivnosti vezane za "Projekat za oporavak i podršku firmama u BiH" koji se realizuje putem kreditnog angažmana BiH i Svetske banke, s ciljem da podrži oporavak privatnih firmi koje su pogođene ekonomskim uticajem pandemije COVID-19, kroz poboljšavanje pristupa dugoročnijem finasniranju za mikro, mala i srednja preduzeća i konsolidovane programe javne podrške usmerene na firme.

Projekat će se sastojati od tri komponente:

- Komponenta 1 – Kreditna linija za mikro, mala i srednja preduzeća namenjena za pružanje supsidijarnog finansiranja za izabrane finansijske institucije koje će osigarati pod-zajmove za prihvatljive korisnike mikro, mala i srednja preduzeća.

- Komponenta 2 – Jačanje institucionalnog okvira i okvira programa kao podrška oporavku firmi preko uslova zasnovanih na učinku gde se osigurava finansiranje programa za podršku Ministarstvu razvoja, preduzetništva i obrta FBiH i Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.

- Komponenta 3 – Upravljanje projektom finansiranje troškova operativnog upravljanja projektom, saopšteno je na sajtu Udruženja poslodavaca FBiH.

Glavni korisnici projekta će biti:

- mikro, mala i srednja preduzeća pogođena uticajem pandemije COVID-19, koja beleže pad bruto prometa od najmanje 20% u drugom tromesečju 2020. u poređenju sa drugim tromesečjem 2019. godine,

- nedovoljno opslužena mikro, mala i srednja preduzeća, odnosno preduzeća koja su inkluzivna za žene, mlada preduzeća i preduzeća u nerazvijenim područjima.

Razvojna banka FBiH je učesnica u navedenom projektu kao jedinica za implementaciju za FBiH, dok je Investiciono-razvojna banka RS jedinica za implementaciju projekta za RS. Ukupna vrednost projekta iznosi 56 mil EUR, a sredstva će biti raspoređena između FBiH i RS.

U skladu sa smernicama Svetske banke, a u cilju pripreme "Projekta za oporavak i podršku firmi u BiH", potrebno je usvojiti dokumente koji se odnose na zaštitu životne sredine i socijalna pitanja i isti trebaju proći proces javnih konsultacija, kako bi se komentari javnosti uzeli u obzir prilikom izrade konačnih dokumenata.

Ovim putem mole se sve zainteresovane strane da svoje komentare na dolje objavljene dokumente dostave na mail adresu lejla.kapur@rbfbih.ba ili putem pošte na adresu: Razvojna banka Federacije BiH, Igmanska br.1 71000 Sarajevo, na pažnju Lejle Kapur.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.