NavMenu

Šta investicioni plan EU za Zapadni Balkan predviđa za Srbiju - Završetak auto-puta Niš-Priština i železničke obilaznice oko Niša, sanacija pruge Beograd-Bar, gasna interkonekcija sa Makedonijom...

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.10.2020. 20:46
Komentari
Podeli
(Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)
U okviru Ekonomskog i investicionog plan za Zapadni Balkan koji je usvojila Evropska komisija s ciljem podsticanja dugoročnog ekonomskog oporavka regiona i usklađivanja regionalnih privreda sa privredom EU, vrednog 9 mlrd EUR, navedeno je 10 vodećih investicionih inicijativa u ključnim oblastima za ekonomski razvoj, kao što su održiva transportna i energetska povezanost, zelena i digitalna transformacija, jačanje konkurentnosti privatnog sektora i podrška zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj zaštiti, uključujući i stvaranje mogućnosti zapošljavanja mladih, prenosi Mreža za izgradnju mira.

Nekoliko inicijativa odnosi se konkretno na Srbiju, a prva, pod nazivom Inicijativa 1 - povezivanje istoka i zapada, prema planu uključuje završetak "auto-puta mira" koji će Prištinu povezati s Nišem, uz, kako se navodi, značajan napredak na deonici Niš-Merdare. U okviru ove inicijative pominje se i finalizacija železničke obilaznice oko Niša, kao i projekat na Koridoru 10 za unapređenje železničke veze između Srbije i Hrvatske i projekt nadogradnje železničke veze prema Severnoj Makedoniji.

U okviru Inicijative 2 - povezivanje severa i juga, planirana je kompletna sanacija železničke rute 4 koja povezuje Beograd sa Podgoricom do crnogorske luke Bar od granice sa Srbijom do mora, kao i dodatno unapređenje železničke rute koja povezuje Beograd s Prištinom kroz građevinske radove na teritoriji Kosova i Metohije i pripremu potrebne tehničke dokumentacije za sanacijske radove u ostatku Srbije.

Na Srbiju se odnosi i Inicijativa 4 - obnovljivi izvori energije, u okviru koje se pominje ubrzanje priprema za izgradnju Hidroelektrane Ibar-Lepenica II na Kosovu.

Inicijativa 5 - prelazak s uglja, podrazumeva izgradnju interkonekcije za gas Severna Makedonija – Srbija i početak izgradnje interkonekcije Severna Makedonija – Kosovo i Metohija, kao i završetak Transbalkanskog koridora za prenos električne energije u Srbiji u okviru interkonekcije između Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Inicijativa 7 - Upravljanje otpadom i otpadnim vodama, predviđa izgradnju pogona za prečišćavanje otpadnih voda u Prištini, sprovođenje programa ulaganja u zaštitu životne sredine u Srbiji koji uključuje modernizovane projekte prečišćavanja otpadnih voda ostale srpske gradove velike i srednje veličine, kao i uspostavljanje integrisanih regionalnih sistema upravljanja otpadom u Albaniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji, paralelno sa zatvaranjem neuslovnih deponija.


Kada je reč o finansiranju, u planu se navodi da, pored finansiranja Evropske unije za region u okviru IPA III, EU želi da pruži i garancije koje pomažu u smanjenju troškova finansiranja javnih i privatnih investicija, kao i rizika za investitore.

- Podrška kroz novi Garantni fond za Zapadni Balkan može da mobilizuje do 20 mlrd EUR investicija u sledećoj deceniji. Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), uključujući njegovu platformu za privatni sektor, odnosno Instrument za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana (WB EDIF) i Garantni fond za Zapadni Balkan, koji okuplja partnere sa Zapadnog Balkana, bilateralne donatore i međunarodne finansijske institucije, biće glavno sredstvo za osiguravanje brze realizacije investicijskog paketa - navodi se u Ekonomskom i investicionom planu EU za Zapadni Balkan, prenosi Mreža za izgradnju mira.

O projektima koje će EU finansirati u Srbiji kroz investicioni plan Evropske unije za Zapadni Balkan, za TV Prva govorila je i direktorka kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre, a o tome čitajte u posebnoj vesti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.