NavMenu

Francuskinja Odil Reno-Baso nova direktorka EBRD, prva žena na toj funkciji

Izvor: Beta Četvrtak, 08.10.2020. 15:18
Komentari
Podeli
Odil Reno-Baso (Foto: YouTube/screenshot)Odil Reno-Baso
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izabrala je Francuskinju Odil Reno-Baso za novu direktorku na svojoj generalnoj skupštini koja se održava virtuelno zbog pandemije. Reno-Baso (55), sadašnja generalna direktorka Trezora, prva je žena na mestu šefa ove banke.

Ona je takođe 2016. bila prva žena koja je došla na čelo Trezora jedne od glavnih uprava u francuskom minstarstvu ekonomije i finansija. Dužnost će preuzeti kasnije ove godine od Britanca Sume Šakrabartija, koji je u julu podneo ostavku u banci na čijem čelu je bio od 2012.

- Savet guvernera EBRD izabrao je Francuskinju Odil Reno-Baso za buduću predsednicu - navodi se u saopštenju te ustanove.

Godišnja skupština organizacije odložena je od maja za oktobar zbog mera izolacije uvedenih oko pandemije korona virusa.

Vršilac dužnosti predsednika Jirgen Rigternik čestitao je novoj šefici ocenjujući da će ona banci doneti "ogromno međunarodno iskustvo".

- Znam da smo u vrlo dobrim rukama u trenutku kada počinjemo novo poglavlje u trideset godina uspešnoj istoriji banke - rekao je on.

Nova direktorka rekla je da je "počastvovana" i da se žuri da radi sa akcionarima, upravom i zaposlenim narednih meseci da sprovede ambicioznu mapu puta koja je upravo odobrena na godišnjoj skupštini.

EBRD je imaala šest predsednika od 1991. godine tri Francuza, dva Nemca i jednog Britanca, među njima je bio i Žak Atali koji je predložio ideju o formiranju banke francuskkom predsedniku Fransoa Miteranu.

EBRD, sa sedištem u Londonu, formirana je posle pada Berlinskog zida da pomogne istočnim zemljama u tranziciji ka tržišnoj ekonomiji. Međutim od finansijske krize 2007-2008. ona je snažno proširila aktivnosti i dalje u prilog ekonomskog razvoja ali takođe nedavno u borbi protiv klimatskog zagrevanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.