NavMenu

"Oko sokolovo" pred gradonačelnicima i predstavnicima devet srpskih gradova - Od proleća kontrola bašti kafića i rupa na putevima

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.10.2020. 08:42
Komentari
Podeli
(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prezentovao je u sredu, 7. oktobra, gradonačelnicima i predstavnicima devet srpskih gradova sistem "Oko sokolovo", kojim se uspešno kontroliše prospisno i nepropisno parkiranje u užem gradskom jezgru.

Vesić je istakao da je većina građana zadovoljna radom sistema "Oko sokolovo", koji se isplatio za malo više od mesec dana funkcionisanja.

– Uspeli smo da sprečimo zaustavljanje saobraćaja u gradskim ulicama, očišćeni su trotoari, žute trake i omogućen je bolji protok javnog prevoza. Novi sistem je omogućio bolju naplatu parkiranja, kao i potpuno isključenje ljudskog faktora u postupku neprospisnog parkiranja. Trenutno se pokrivaju 243 ulice u Beogradu, a sistem je predviđen za oko 600 ulica. Nema više potrebe za angažovanjem većeg broja saobraćajnih i komunalnih milicionera u centru grada, koji sada mogu da idu na druge zadatke – ukazao je Vesić.

On je naglasio da je sistem napravljen u Srbiji i da je jedinstven u svetu.

– Nigde na svetu ne postoji sistem koji istovremeno obavlja četiri funkcije. Trenutno se koriste dve funkcije – naplata parkiranja i naplata nepropisnog parkiranja, dok ćemo od proleća preko istog sistema kontrolisati bašte kafića i rupe na putevima – precizirao je zamenik gradonačelnika, prenosi Beoinfo.

On je istakao da će softver za sve zainteresovane srpske gradove biti besplatan, kao i stručna pomoć Parking servisa i Komunalne milicije Beograda u implementaciji tog sistema. U ovom trenutku Grad Beograd pregovara sa dva velika grada u regionu koja bi otkupila sistem "Oko sokolovo", najavio je Vesić.

On je dodao da svugde postoje specifični problemi, a da su u Beogradu prioritetni parkiranje i buka.

– Formiranjem nove Vlade Srbije biće izmenjen zakon koji reguliše buku i koji će omogućiti komunalnoj miliciji da interveniše na licu mesta, meri buku, naplaćuje kazne, kao i da zatvara objekte – zaključio je Vesić.

On je najavio da će grad ulagati u komunalnu miliciju jer je to organ koji održava komunalni red i puni budžet.

- Ove godine će raspisati konkurs za prijem još 150 milicionera. Trenutno ih je u Beogradu 362, a sledeće godine ćemo primiti još 150 komunalnih milicionera, pre svega jer građani od nas očekuju da uvedemo komunalni red – istakao je zamenik gradonačelnika.


Vršilac dužnosti sekretara za poslove komunalne milicije Ivan Divac istakao je da je glavna karakteristika sistema "Oko sokolovo" preventivno delovanje.

– Za 15 dana uspeli smo da ostvarimo rezultate koje nismo mogli za dve do tri godine. Iz tog razloga danas su glavne saobraćajnice kuda ide javni prevoz u Beogradu potpuno prohodne. Posebno je važno za manje sredine da pojedinac koji se nepropisno parkira neće imati mogućnost da urgira, kao ni mogućnost da se ista prijava stornira – naveo je Divac.

Direktor JKP Parking servis Andrija Čupković ponovio je da je "Oko sokolovo" domaća intelektualna svojina koja je omogućila veliku uštedu novca. Takođe je naglasio odličnu saradnju sa Komunalnom milicijom i Gradom Beogradom u implementaciji tog sistema.

Čupković je istakao da je komunalna milicija samo u prvih mesec dana funkcionisanja sistema "Oko sokolovo" ostvarila približan prihod od 140.000 miliona dinara.

– Direktno povećanje prihoda od naplate parkiranja je veće od 30%, kao i ušteda od 2,5 mil EUR na angažovanju zaposlenih, koji su sada preusmereni na neke druge poslove Parking servisa – ukazao je Čupković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.