NavMenu

Tunel Iriški venac, najduži u Srbiji, gradiće se po nemačkom standardu

Izvor: Novosti Sreda, 07.10.2020. 10:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nikifor Todorov/shutterstock.com)Ilustracija
Najduži tunel u Srbiji, Iriški venac, biće probijen kroz Frušku goru na deonici između Paragova i obilaznice oko Rume. Ovaj objekat biće gotovo duplo duži od trenutnog rekordera, tunela "Manajle" od 1.804 metra na južnom kraku Koridora 10 u Grdeličkoj klisuri.

Naime, Kinezi će graditi novu saobraćajnicu na kojoj će se nalaziti ovaj impozantan objekat, a odgovorni projektant građevinskog dela tunela je Slobodan Savić.

Na oko 20% dužine tunela su ekstremni geološki uslovi i rastresit materijal, pa će neimari imati složen zadatak dok ne trasiraju put kroz Frušku goru.

- Tunel će biti dug 3.480 metara i imaće dve cevi. Širina kolovoza je osam metara sa dve trake. Iako se po dužini razlikuje od svih dosadašnjih objekata, po tehnologiji iskopa i zaštite će biti isti kao i tuneli na koridorima. Projektovane su i bezbednosne niše na svakih 150 metara i prolazi za pešake na svakih 290 metara kroz koje će moći da prođu u slučaju požara, saobraćajnih nesreća i drugih incidenata. Predviđena je i izgradnja dva vezna tunela kroz koje će i kamioni moći da prođu ako ostanu u kvaru. Sve je projektovano u saglasnosti sa nemačkim standardom bezbednosti RAPT - objašnjava Savić.


Savić napominje da je idejni projekat u Institutu za puteve završen 2016. godine. Tada je predviđeno da kolovoz bude betonski, ali se od te ideje odustalo.

- Mislim da će ipak tunel biti asfaltiran, jer se pokazalo da je vožnja po njemu udobnija, a jeftiniji je i lakše se održava - kaže Savić. - Biće izgrađen i kontrolni centar odakle će kamere nadgledati saobraćaj u ovom i još jednom tunelu "Širine", koji će biti dug oko 350 metara, a pratiće i zagađenje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.