NavMenu

Leskovac nastavlja uređivanje Zelene zone i čeka nove investitore

Izvor: eKapija Ponedeljak, 05.10.2020. 13:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)Ilustracija
Nakon uređenja saobraćajnica, vodovodne mreže, osvetljenja, fekalne i dela atmosferske kanalizacije grad Leskovac je nastavio sa razvojem, industrijske Zelene zone i izdvajanjem od 13,5 miliona dinara započeo izgradnju još jednog dela afmosferske kanalizacione mreže u dužini od 220 metara. Sa ovim i prethodno izvedenim radovima biće pokrivene sve parcele u iznosu od 510 metara i problem atmosferskih voda u Zelenoj zoni će biti u potpunosti rešen.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je sa svojim saradnicima obišao ove radove i kazao da je investicija veoma značajna, jer kroz Zelenu zonu svakodnevno prođe 3.700 radnika zaposlenih u britanskoj kompaniji Aptiv.

- Mi smo kao lokalna samouprava uradili sve što je u našoj moći da ispunimo uslove i preduslove za otvaranje ove fabrike u koju je investitor uložio preko 25 mil EUR - rekao je gradonačelnik i dodao da će Aptiv do kraja godine zaposliti još 500 radnika i imati ukupno 4.200.

Gradonačelnik je danas govorio i o potencijalu Zelene zone.

- Statovac komerc koji je kupio parcelu na Zelenoj zoni je u procesu dobijanja dozvole za izgradnju distributivnog centra. Podsetiću da je grad u izgradnju saobraćajnice prošlog leta uložio 33 miliona dinara. Želim da istaknem i da preostale parcele čekaju svoje investitore, baš danas je objavljen javni oglas za otuđenje parcele u Zelenoj zoni površine 1,2 hektara. Pretpostavljam da bi sve parcele već bile zauzete da nas nije zadesila pandemija virusa korona. Jer je interesovanje investitora pre svega toga bilo veliko. Stoga pozivam sve privrednike i preduzetnike da svoj kapital ulože u ovu industrijsku zonu jer je grad Leskovac i zvanično stavljen na listu najatraktivnijih mesta zahvaljujući BFC sertifikatu koji smo od NALED-a po četvrti put dobili sa 96,33% ispunjenih kriterijuma prvi u Srbiji - rekao je gradonačelnik uz konstataciju da je interesovanje investitora za ulaganje u Leskovcu konstantno i da je razgovarao sa potencijalnim investitorom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i kazao da očekuje da Zelenom zonom umesto 3.700 uskoro prolazi preko 5.000 radnika.

Pored gradonačelnika u Zelenoj zoni je govorila i Ljiljana Mihajlović tehnički direktor JP Urbanizam i izgradnja:

- Prošle godine je ovde počela izgradnja atmosferske kanalizacije u dužini od 290 metara. Sa izgradnjom ove kanalizacije u dužini od 220 metara kompletiraće se cela projektovana kanalizaciona mreža. Kanalizacione cevi i šahte su od polietilena velike gustine, cevi se spajaju elektofuziono i postavljaju se na betonske stope debljine 20 cm. Sve cevi su predviđene za ugradnju na malo većoj dubini od 6-8 metara jer je primetno da su ovde iskopi veliki i široki. Sva atmosferska voda će biti prihvaćena u šaht koji je ugrađen 2019. godine i odatle betonskim kanalom preusmerena u reku Veternicu. Kanalizaciona mreža je u ovim saobraćajnicama koje su izgrađene potpuno izvedena.

Izvođači navedenih radova su AB KOP i Zadruga Pionir iz Vlasotinca, a planirani rok za završetak je 2,5 meseca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.