NavMenu

Prvi srpski proizvođač digitalnih rendgen aparata "Visaris" osvaja tržišta istočne Evrope i Bliskog istoka

Izvor: eKapija Sreda, 24.03.2010. 13:50
Komentari
Podeli

Jedan od desetak proizvođača digitalnih rendgen aparata u svetu nalazi se u Beogradu. Rame uz rame sa kompanijama "Siemens", "Philips", "Shimadzu", stao je i srpski "Visaris", koji od 2003. godine radi na razvoju savremenih tehnoloških rešenja u radiografskoj dijagnostici. Tim kompanije "Visaris" uspeo je da konstruiše digitalne rendgen aparate, koji su po kvalitetu i performansama u kategoriji najboljih svetskih brendova, ali im je cena znatno niža.

Jedan od tri najveća projekta koja su simultano vođena u okviru razvoja familije digitalnih radiografskih sistema je uređaj "Vision C", za koji je "Visaris" dobio nagradu "Aurea 2010" za najbolju investiciju u 2009. godini. Investicija u razvoj "Vision" familije ("Vision C", "Vision U" i "Vision X") iznosila je oko 2 mil EUR, pri čemu je za "Vision C" sistem izdvojeno skoro 1,6 mil EUR.

Poslovni portal "eKapija" prepoznao je kvalitet ovog proizvoda u koji je ugrađivanjem niza novih tehnoloških rešenja razvijenih u "Visarisu" nastao univerzalni digitalni rendgen aparat za opštu radiografiju, sa direktnom digitalizacijom slike i plafonskim vešanjem za sve vrste snimanja pacijenata u ležećem, stojećem ili sedećem položaju.

Vesna Perić, direktorka SIEPE dodeljuje nagradu Nikoli GolovićuVesna Perić, direktorka SIEPE dodeljuje nagradu Nikoli Goloviću

Osim toga, uređaj "Vision C" je modernizovao rad radioloških odeljenja i omogućio prelazak sa paprinog i filmskog na potpuno elektronsko poslovanje uz digitalne snimke, a ušteda u vremenu je skoro 50% (samo od eliminacije razvijanja filma). Na kraju, emisija jonizujućeg zračenja digitalnog uređaja, koja je manja od 30 do 50% u odnosu na film, ima značajan uticaj na kvalitet životne sredine posebno u medicinskim institucijama.

Digitalni rendgen koji se pravi u firmi "Visaris" pravi slike, a pomoću softvera lekar na kompjuteru može da uradi analizu, dijagnostiku i veoma lako da arhivira i prati zdravstveno stanje svakog pacijenta. Pomoću programa za analizu medicinskih snimaka, koji je na srpskom jeziku, lekari mnogo lakše i brže mogu da pregledaju svakog pacijenta.

Nikola Golović, jedan od vlasnika kompanije "Visaris", kazao je da je priznanje "Aurea 2010" dokaz da se u Srbiji mogu napraviti savremena tehnološka rešenja ako se mladim domaćim preduzećima da šansa i pruži adekvatna podrška.

Nikola GolovićNikola Golović

- Ideja je nastala 2003. godine kada su se na jednom mestu skupili stručnjaci iz oblasti medicinske opreme i rendgen aparata. Nas četvorica smo osnovali firmu i za godinu-dve dana smo napravili prvi rendgen aparat, a kasnije smo to rešenje unapredili kako bismo bili konkurentni stranim proizvođačima poput kompanija "Siemens", "Philips", "Shimadzu". Obezbedili smo sve neophode sertifikate za izvoz - kvalitet prema standardima ISO 13485 i ISO 9001 i "CE" znak za uređaj "Vision C", što je uslov za nastup na tržištu EU. U Srbiji postoji velika potreba za rendgen aparatima, a samo u Beogradu ih nedostaje oko 50 - izjavio je Golović.

Kao jedan od najvećih problema u radiologiji, sagovornik "eKapije" prepoznaje to što su rendgen aparati u Beogradu stari, lako se kvare a teško popravljaju, te u najvećoj meri ne zadovoljavaju ni osnovne standarde, ali ni potrebe pacijenata.

Iako je 90% digitalnih rendgen aparata u medicinskim ustanovama u Srbiji "potpisuje" kompanija "Visaris", Aleksandar Tofilović, direktor internacionalne prodaje u "Visarisu", napominje da u plasmanu na našem tržištu imaju više problema nego na inostranom.

Do sada su izvozili u Nemačku, a ove godine je počela "žestoka" promotivna kampanja za osvajanje Turske, Bugarske, Bliskog istoka, Rusije, Irana i Kuvajta.

Aleksandar TofilovićAleksandar Tofilović

- Pregovoramao sa kooperantom iz Turske koji će za nas raditi servis i distribuciju naših uređaja u toj zemlji. Oni imaju loše iskustvo za "velikim" firmama koje se ponašaju pomalo bahato, dok su manja preduzeća fleksibilnija. Naš softver može da se prilagodi jeziku korisnika (turski, bugarski, engleski), tako da lekari mogu jednostavnije da obavljaju svoj posao. Turska sa 70 miliona stanovnika je izuzetno značajana za nas - naveo je Tofilović.

"Visaris" je uspostavio pregovore i sa partnerima iz Rusije, kako bi iskoristili prednosti sporazuma o slobodnoj trgovini.

- Razgovarali smo sa predstavnicima tamošnjeg Ministarstva zdravlja i sa čelnicima nekih bolnica, ali još nismo ostvarili konkretne rezultate. Ugostili smo nedavno i delegaciju iz Bugarske koju su činili direktori domova zdravlja i gradonačelnici mesta u kojoj se te ustanove nalaze. Sledeći korak je nastup na sajmu u toj zemlji.

Smatrajući da su marketinške aktivnosti izuzeno važne, "Visaris" će u ovoj godini prisustvovati na sajmu rendgen tehnike u Berlinu, zatim na sajmu medicine u Dizeldorfu.

Prema rečima Teofilovića, "Visaris" je zastupljen i na Bliskom istoku, u Dubajiu, Iranu i Kuvajtu .

- To su takozvana nova tržišta koja nisu rezervisana za "velike igrače", već su spremna za saradnju sa malim proizvođačima poput nas. Planiramo izlaganje i na sajmu u Libiji.

Uprkos velikim ambicijama za osvajanje inostranih destinacija, "Visaris", ipak, želi da se prvenstveno pozicionira u Srbiji, jer kako kažu, njihova ideja je da učvrste "bazu" u našoj zemlji, kako bi partneri iz sveta u domaćim bolnicama imali priliku da vide rezultat njihove pameti i rada.

"Visaris", koji od osnivanja stvara radno okruženje u kome je glavni akcenat na slobodnoj misli, inovacijama i razvoju novih tehnologija, nastavlja da traga za jednostavnim rešenjima teških problema u radiološkoj dijagnostici.

- Trenutno radimo na usavršavanju proizvodnje "Vision C" uređaja, a do kraja godine planiramo da rendgenske aparate unapredimo sa dinamičkim flet panelom. To zapravo znači da će u realnom vremenu doktor moći da posmatra kako rade organi kod pacijenta - najavio je Tofilović.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.