NavMenu

EBRD će podržati mini Šengen i druge inicijative

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 05.10.2020. 09:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Inicijativa "mini-Šengen" doprineće ekonomskoj integraciji regiona, a EBRD pružiti pomoć ovoj i sličnim inicijativama, izjavila je šefica Kanclearije Evropske banke za obnovu i razvoj Manuela Nesl.

- Ova inicijativa stvorila bi veći ekonomski prostor, a time i više prilika za investitore, preduzetnike i radnike iz svih zemalja regiona, kao i iz drugih zemalja - rekla je Neslova za banjalučke Nezavisne novine.

Prema njenim rečima, "mini-Šengen" bi, uz druge inicijative poput Višegodišnjeg akcionog plana za regionalnu ekonomsku zonu, okrenuo bi region napred.

- Ključ u ovim inicijativama je da se postave sveobuhvatni, ali realistički ciljevi i da se fokusira na implementaciju. Transparentni proces nadzora koji bi bio pod kontrolom javnosti pomogao bi da se stvori zamah u reformama - navela je ona.

Podsetila je da je EU obezbedila ukupno 750 mil EUR makrofinansijske pomoći zemljama zapadnog Balkana i dodala da je EBRD vodeći finansijer za mnoge projekte koji su predviđeni novim ekonomskim investicionim planom EU za zapadni Balkan.

- Ovo su realne investicije čija implmentacija može započeti unutar dve do tri godine, a doprineće regionalnoj povezanosti i ekonomskom povezivanju na zapadnom Balkanu - navela je Neslova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.