NavMenu

Ekonomsko osnaživanje žena strateški projekat države, koji podržava i Evropska unija

Izvor: Beta Petak, 02.10.2020. 15:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)Ilustracija
Ekonomsko osnaživanje žena strateški je projekat države, izjavila je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, saopštilo je njeno Ministarstvo.

- Nastavićemo da podržavamo žene da za ono što znaju da rade dobiju opremu i da ono što proizvedu mogu da plasiraju na tržište. Naš zajednički cilj je da omogućimo da žene u Srbiji budu jednako plaćene kao i muškarci, jer na taj način utičemo na privredni rast i ekonomiju zemlje - rekla je ona tokom posete Belom Blatu, gde je okupljena Mreža Ženski divan, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom.

Dodala je da žene u Srbiji, ukoliko se udružuju i ako su zajedno i solidarne, uz podršku države i međunarodnih partnera mogu da učine korak više u strateški važnom projektu ekonomskog osnaživanja žena.

Mihajlović je poručila i da će pomoći da se na kući staroj 100 godina Udruženja Belo Blato poprave krov i prozori, ali da je važno i da druga ženska udruženja od lokalnih samouprava dobiju prostor na korišćenje.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da su u poseti Belom Blatu kako bi upoznali žene, pokazali da ima dobrih primera, uputili ih da se udruže i da konkurišu za evropska sredstva, što će im doneti održivu egzistenciju.

- Ovaj projekat ima za cilj da unapredi ono što se u Srbiji uz sve aktivnosti koje smo preduzeli još uvek dešava, a to je da smo ispod evropskog proseka u vlasništvu zemljišta od strane žena, i to 18% u odnosu na 29% u EU. I kroz narednu IPA uključićemo ovakve projekte, posebno za osnaživanje žena na selu - rekla je ona.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izjavio je da je ovo mesto specifično zbog sklada koji vekovima vlada među pripadnicima mnogobrojnih naroda.

- Mogu da budu primer mnogima kako se gradi tolerancija, neguju običaji, ali i kroz inicijative osnažuje život na selu. Drago mi je da na početku svog mandata ovim lepim povodom posetim upravo Belo Blato. Poseban akcenat ćemo staviti na žensko preduzetništvo i rodnu ravnopravnost - rekao je on.

Predsednica Zrenjaninskog edukativnog centra, Radoslava Aralica, čiji je projekat usmeren na ekonomsko osnaživanje žena iz mreže Ženski divan podržan sa 3,5 miliona dinara kroz IPA projekat "Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti", rekla je da je projekat trajao godinu dana i da su uspeli da povežu pet udruženja, te da sledi važan deo, a to je plasman proizvoda na tržište.

- Tu nam je jako važna pomoć lokalnih samouprava, kako bismo promovisali ove proizvode i olakšano ih plasirali -rekla je Aralica.

Šef Operacija u Delegaciji EU, Ingve Engstrom, izjavio je da je srećan da su mogli da podrže ovu inicijativu i da će EU nastaviti da podržava Srbiju u merama unapređenja rodne ravnopravnosti.

- Pitanje osnaživanja žena i rodne ravnopravnosti je važno ne samo u Srbiji, već u celom svetu. A ženama u seoskim sredinama je potrebna najveća podrška. Njihov ekonomski razvoj je niži nego u drugim regijama, a patrijarhalni obrasci još više preovlađuju - rekao je on.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, u saradnji sa MEI i UN Women, a uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji, realizuje trogodišnji projekat "Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti", namenjen jačanju mehanizama za rodnu ravnopravnost i podršci ekonomskom osnaživanju žena.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.