NavMenu

Data centar u Prilepu od armiranog betona i zaštićen obodnim prstenom u vidu rova - Nagrada 42. Salona arhitekture Zoranu Abadiću (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 02.10.2020. 13:15
Komentari
Podeli
(Foto: 1X2STUDIO)
Nagradu u kategoriji Gost Salona na održanom 42. Salonu arhitekture osvojio je mr Zoran Abadić, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, za realizovani projekat "Business Continuity and Disaster Recovery Data Center, u Prilepu 2016–2019".

Nakon sprovedenog EU tendera, priprema i izrada celokupne dokumentacije za izgradnju Data centra poverena je kompaniji SUEZ Consulting Safege SA Belgium, sa predstavništvom u Srbiji i Severnoj Makedoniji, koja je angažovala 1X2 STUDIO iz Beograda, na čelu sa sagovornikom eKapije, da na projektu učestvuju na poziciji Team Leader.

- Izradi tehničke dokumentacije prethodila je faza istraživanja i procene uslovnosti nekoliko lokacija za izgradnju Data centra na teritoriji Severne Makedonije, koja je zapravo podrazumevala intenzivnu saradnju sa predstavnicima pre svega Ministarstva unutrašnjih poslova Severne Makedonije kao korisnika, Ministarstva odbrane i Ministarstva finansija kao investitora. Nizom veoma produktivnih sastanaka ostvarena je uspešna saradnja, koja je doprinela da se oformi detaljan projektni zadatak sa vrlo preciznim zahtevima u odnosu na namenu, bezbednost, funkcionalnost i zaštitu objekta i pripadajućeg kompleksa - kaže Zoran Abadić.

Data centar je po nameni infrastrukturni objekat projektovan i izgrađen za potrebe smeštaja opreme za digitalno skladištenje podataka u funkciji Republike Severne Makedonije odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Imajući u vidu specifičan zahtev da se objekat izgradi kao "back up" podataka centralne baze sa sedištem u Skoplju, objekat pripada atipičnom modelu Data centara pre svega iz bezbednosnih uslova, koji se odnose na zaštitu od zemljotresa, terorizma, rata, vandalizma, prirodnih i stvorenih nepogoda. Jedna od osnovnih karakteristika predstavlja ostvareni koncept forme, cilindra koji se sastoji iz dva dela, centralnog jezgra za smeštaj rekova i omotača za smestaj opreme potrebne za neometan i neprekidan rad centra u vremenu od 24 sata, 365 dana u godini - objašnjava sagovornik našeg portala.

Obodni prsten je u vidu rova (Foto: 1X2STUDIO)Obodni prsten je u vidu rova

Odluka da se Data centar izgradi kao "solid form" u potpunosti od armiranog betona sa zidovima debljine do 80 cm proistekla je iz preporuka datih prethodnom studijom izvodljivosti, koja je načelno postavila set uslova za samu izgradnju, dodaje Abadić:

- Ukopavanje u postojeći teren je posledica bezbednosnih zahteva i neposrednog okruženja u kojem je Data centar izgrađen. Blizina vojne kasarne, kao i konačna odluka da se Data centar izgradi na teritoriji koju je vojska Severne Makedonije koristila u svrhu vojnog poligona, uticala je na pozicioniranje u vertikalnom i horizontalnom smislu. Kako su bezbednosni zahtevi postavljali uslov izgradnje zastitnog perimetra u poluprečniku od 100 m, formiran je obodni prsten u vidu rova u funkciji sprečavanja nasilnog upada oklopnim vozilima sa ciljem sprečavanja bilo kakvog napada i ugrožavanja rada centra, koji se u navodima žirija naziva fortifikacijom.

Zoran Abadić otkriva i da trenutno rade na nekoliko projekata stambene izgradnje, čiji se završetak izgradnje očekuje u ovoj i sledećoj godini. Pored ovih projekata učestvuju i na nekoliko javnih arhitektonski konkursa.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Data centar u Prilepu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.