NavMenu

Energetska zajednica podseća da se Srbija obavezala na smanjenje sumpor-dioksida, azotnog oksida i prašine

Izvor: Tanjug Četvrtak, 01.10.2020. 14:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SpaceKris/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija i ostale zemlje Zapadnog Balkana bi trebalo što pre da počnu da se ozbiljno pripremaju za transfer sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, poručio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač.

Plan EU da se do 2050. godine potpuno dekarbonizuje, odnosno da na nulu smanji emisiju štetnih gasova, a u tu Evropu uključuje se i Zapadni Balkan koji je daleko iza ambicija EU i pitanje je kako će do tada smanjiti štetne gasove, rekao je Kopač na konferenciji posvećnoj održivim izvorima energije, pod nazivom, "Energija koja čuva planetu".

Kopač je ukazao da Energetska zajednica ima obavezni pravni okvri, koji Srbija mora da poštuje, a u njemu je direktiva o velikim ložištima i direktiva o trgovini emisija ugljen dioksida.

Kada je reč o direktivi o velikim ložištima, Kopač objašnjava da se onda odnosi na smanjenje sumpor-dioksida, azotnog oksida i prašine, te navodi da se Srbija na tu direktivu obavezala.

Dodaje da je Srbija morala da usvoji Nacionalni plan redukcije emisije sumpor-dioksida u januaru ove godine, sa, kaže, dve godine zakašnjenja.

Kopač kaže da je Srbija od tada počela da šalje izveštaje o svojim emisijama Evropskoj agenciji za zaštitu životne sredine i da je, po tim izveštajima, najveći problem sa sumpor-dioksida u TENT A i B.

- Sumpor-dioksid u tim elektranama prevazilazi pet puta dozvoljene granice - tvrdi Kopač.

Tako bi zbog problema sa sumpor-dioksidom, kako kaže, do 2023. trebalo da budu zatvorene Kolubara A3 - bojler 3, 4 i 5, zatim, TE Morava, Kolubara A - bojler 1 i Kolubara A5.

Ukazuje da bi Srbija tako ostala bez više od hiljadu megavata struje, zbog čega će, kaže Kopač, morati da nadoknadi ili uvozom ili investicijama u obnovljive izvore energije.

Dodaje i da će ostale termoelektrane morati da nadograde filtere, čija je cena između 70 i 80 mil EUR.

Kopač kaže da se Srbija još uvek nije obavezala na direktivu o trgovini emisija ugljen - dioksida, ali da jesu pojedine zemlje u regionu, a ne samo u EU. Navodi da je Crna Gora već uvela visoku cenu na tonu ugljen - dioksida i da ona iznosi 24 EUR na tonu. Kopeč kaže da je to ambiciozan korak Crne Gore i navodi da će i ostale zemlje uskoro morati da krenu tim putem.

Do plana EU, ističe Kopač, zemljama Zapadnog Balkana preostaje još manje vremena i navodi da je vreme da političari u regionu govore da je ugalj "aut".

Kopač je rekao da se Srbija do 2020. godine obavezala da će imati 27% energije iz obnovljivih izvora, a podatak iz 2018. kaže da je uspela da ostvari 20%.

Ekspert za eneregetsku efikasnost Aleksandar Janjić je izrazio uverenje da će Srbija ostvariti 27% iz održivih izvora energije, jer već sada u EMS-u postoje zahtevi za 1.000 megavata za energiju iz obnovljivih izvora.

Kao najveći problem nedovoljnog razvoja energije iz obnovljivih izvora, Janjić vidi u nekvalitetnim projektima koji dolaze iz privatnog sektora. Ukazuje da bi ti projekti trebalo da budu potkrepljeni detaljnijim analizama i fizibiliti studijama, ali i da je potrebna pomoć banka za bolju finansijsku konstrukciju u finansiranju projekta.

Janjić navodi da Srbija već ima strategiju energetskog razvoja do 2025. sa projekcijom do 2030. godine, kao i Nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore.

Optimista je da će Srbija ostvariti dobre rezultate u pogledu prelaska na obnovljive izvore energije, jer, ističe, izvora u našoj zemlji ima dosta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.