NavMenu

Kineska fabrika Xingyu u Nišu počinje da radi od aprila - U prvoj fazi posao za 1.000 radnika

Izvor: Južne vesti Četvrtak, 01.10.2020. 14:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Krajem 2019. godine najavljeno je da će kineska kompanija Xingyu graditi fabriku led rasvete za automobilsku industriju u Nišu, a trenutno se, kaže gradski većnik Nenad Stanković, radi na izgradnji postrojenja. Kompletni radovi, najavljuje, biće završeni naredne godine, dok se u aprilu očekuje otvaranje fabrike, koja bi trebalo da u prvoj fazi zaposli oko 1.000 ljudi.

Maja prošle godine sa Kinezima je potpisan Memorandum o razumevanju i tada je najavljeno da će Xingyu Automotive Systems Co LTD u Nišu graditi fabriku za proizvodnju rasvete za automobilsku industriju. Iako je je bilo spekulacija o mestu gde će biti izgrađena, sada je ono poznato, a Gradsko veće odlučilo je da bez nadoknade ustupi 16,5 hektara zemlje na Bulevaru Dimitrija Tucovića, pored fabrike Leoni.

Tamo je, kaže većnik Stanković, počela prva faza gradnje ove kineske fabrike, odnosno infrastrukturni radovi - na kanalizacionoj mreži i saobraćajnici.

- Ono što je bitno jeste da je ovo samo prva faza investicije, koja treba da zaposli oko 1.000 ljudi, i na ovaj način se otvaraju mogućnosti za prelazak u drugu fazu. Trebalo bi negde do aprila da bude završena prva faza, otvaranje prve faze je tada predviđeno. Grad ustupa zemljište kako bi u narednom periodu mogli da se nastave radovi na proširenju kapaciteta - navodi Stanković.

Grad daje 16,5 hektara zemlje za projekat kineske kompanije, a vrednost kompletne investicije je 60 mil EUR. Međutim, načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Dušan Radivojević ističe da će Grad imati pogodnosti ovom investicijom.

- Grad Niš neće imati samo koristi od konkretnog zapošljavanja, već i od doprinosa za izgradnju objekata, poreza na zarade koji se direktno sliva u budžet Grada, ali i dolaskom kooperanata koji su već zainteresovani - ističe Radivojević.

Pre otvaranja fabrike, a po završetku radova u martu, tvrdi, biće testirana oprema i probna proizvodnja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.