NavMenu

Da li u proizvodnji uljarica ima računice?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.09.2020. 18:02
Komentari
Podeli
(Uljana repica) Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević otvorio je na Kopaoniku 61. po redu savetovanje "Proizvodnja i prerada uljarica", i tom prilikom istakao da proizvodnja industrijskog bilja u Srbiji ima svoje značajno mesto u setvenoj strukturi.

Radojević je podsetio da je proletos suncokret posejan na 215.000 hektara, ostvaren je prosečan prinos od oko 2,85 tona po hektaru i ukupna proizvodnja od oko 612.750 tona. Soja je posejana na oko 230.000 hektara, a procena je da će biti ostvaren prinos od 2,9 tona po hektaru, odnosno ukupno oko 667.000 tona. Prethodne agronomske godine prinos uljane repice po hektaru iznosio je tri tone, na ukupnoj površini od 24.809 hektara, navedeno je na sajtu Pokrajinske vlade.

Radojević se osvrnuo i na izvozne rezultate koje industrijsko bilje ima u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda:

- Srbija je u 2019. godini ostvarila ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu industrijskog bilja u vrednosti od 282,4 mil EUR, odnosno 418.906 tona - istako je i naglasio da je u odnosu na 2018, zabeleženo povećanje od 11%.

Kako je Radojević naveo, u 2019. godini je izvezeno 373.837 tona industrijskog bilja u vrednosti od 153,2 mil EUR, i zabeležen je porast izvoza od 4,8%. Uvezeno je 45.069 tona bilja u vrednosti od 129,2 mil EUR, odnosno 18% više nego 2018. godine.

- Suficit u razmeni industrijskog bilja ostvaren je u vrednosti od 24 mil EUR. Najviše je izvezeno soje, i to u vrednosti od 64,2 mil EUR, zatim suncokreta (50,7 mil EUR) i uljane repice (8,8 mil EUR) - rekao je Radojević.

On je naglasio da su najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu industrijskog bilja u 2019. godini bile zemlje Evropske unije sa učešćem u izvozu od 59,5 odsto, zatim Carinske unije sa 20 odsto i potpisnice CEFTA Sporazuma 16,8%, dok su ostale zemlje imale učešće od 3,6%.

Radojević je još dodao da je u 2019. godini iz AP Vojvodine na tržište Evropske unije izvezeno 165.277 tona semena i zrna uljarica u vrednosti 61.035.127 EUR, što je 4,2% od ukupne vrednosti izvoza agrarnih proizvoda iz naše pokrajine.

- U proizvodnji uljarica ima računice, nekada više, nekada manje u zavisnosti od ponude i potražnje na domaćem i inostranom tržištu, ukupne globalne proizvodnje, kao i zaliha ovih kultura na regionalnim i svetskim tržištima - rekao je Radojević.

Sekretar za poljoprivredu je naglasio značaj nacionalnih institucija koje se bave genetikom, selekcijom i oplemenjivanjem bilja, u cilju stvaranja i visokokvalitetnih sorti i hibrida suncokreta, soje i uljane repice, otpornijih na stresogene uslove i na pojavu štetnih organizama. Podsetio je da je na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo do sada stvoreno: 678 hibrida suncokreta, od kojih je 117 registrovano u Srbiji, a ostali u 24 zemlje sveta. U Srbiji su registrovane i 154 sorte soje, a u inostranstvu 192 sorte. Stvoreno je 14 sorti i pet hibrida ozime i dve sorte jare uljane repice, namenjene konvencionalnoj i organskoj proizvodnji.

Savetovanje "Proizvodnja i prerada uljarica" okupilo je proizvođače uljanih kultura i prerađivače uljarica, tehnologe, predstavnike agronomske nauke i struke, kao i nacionalnih državnih institucija u Srbiji. Prezentovane su teme i referati u oblasti primarne proizvodnje uljarica i prerade uljanih kultura. Skup je organizovala Poslovna zajednica industrijskog bilje, sa fabrikama ulja Srbije, Tehnološkim fakultetom i Institutom za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.