NavMenu

Brankica Bašić, direktor TO Sokolac - Spoj tradicije i savremenosti čini sokolačku opštinu atraktivnom i jedinstvenom

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.09.2020. 15:23
Komentari
Podeli
Brankica Bašić (Foto: Opština Sokolac)Brankica Bašić
Pred Opštinom Sokolac su veliki planovi u pogledu razvoja turizma. U prilog tome govori i nedavno usvojena Strategija razvoja Opštine Sokolac za period 2020-2030. Tu se ukazuje na turizam kao jednu od privrednih grana koja će biti pokretač privrednog razvoja i planira se izgradnja turističke infrastrukture i suprastrukture.

Između ostalih projekata, na Ravnoj Romaniji je u planu izgradnja etno sela Sokolovgrad, golf terena i staze za nordijsko skijanje. Planirana je i izgradnja Gradske kuće u kojoj bi bio smješten i muzej koji bi omogućio značajniji razvoj turizma utemeljenog na kulturno-istorijskom nasljeđu. U skladu s uočenim interesom za boravak u kampovima planirana je izgradnja kamp naselja Brezjak sa svom potrebnom infrastrukturom.

O ovim i drugim turističkim potencijalima za eKapiju govorila je Brankica Bašić, direktor Turističke organizacije Sokolac.

eKapija: Relativno ste mlada organizacija, osnovana prije sedam godina. Šta su bili osnovni pravci djelovanja u tim prvim godinama postojanja?

- Turistička organizacija Sokolac je prije svega osnovana u cilju vršenja poslova razvoja, očuvanja i zaštite turističkih vrijednosti, te promocije i unapređenja turizma na teritoriji opštine Sokolac. U prvim godinama rađeno je na prikupljanju neophodnih informacija na osnovu kojih su stvarane pretpostavke za valorizaciju turističkih resusrsa opštine Sokolac. Pokrenut je sajt sokolacturizam.net i Facebook stranica, postavljena je turistička signalizacija, promovisane su izvorne vrijednosti opštine, podsticane su aktivnosti na zaštiti kulturno-istorijskih spomenika i njihovo uključivanje u turističku ponudu, sprovođene su ankete u cilju utvrđivanja ocjene kvaliteta turističke ponude na teritoriji opštine, promovisane sve kulturne, sportske i umjetničke manifestacije od značaja za razvoj turizma na ovoj opštini, uspostavljena je saradnja sa lokalnim udruženjima i turističkim organizacijama širom Republike Srpske i sl.

eKapija: Koliko smještajnih kapaciteta trenutno ima Sokolac i ko su najčešće turisti u vašoj opštini?

- Sada imamo 107 ležajeva u pet objekata, s tendencijom povećanja, budući da pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata planiraju proširenje svojih smještajnih kapaciteta. Najčešći posjetioci su domaći gosti, tj. građani Bosne i Hercegovine, a zatim iz Republike Srbije i Crne Gore.

Rijeka Bioštica (Foto: Stefan Jolović)Rijeka Bioštica
eKapija: Da li je i na koji način pandemija virusa korona uticala na razvoj turizma u Sokocu? Planirate li dodatnu, uz republičku, i na nivou opštine pomoć hotelijerima i ugostiteljima?

- Turizam i ugostiteljstvo su među privrednim granama koje će pretrpjeti najviše štete zbog situacija sa korona virusom na globalnom nivo, tako da ni Sokolac nije izuzetak. U kontaktu smo sa ugostiteljima i hotelijerima i došli smo do poražavajućih podataka da su smještajni kapaciteti popunjeni samo 20-30% u odnosu na prethodnu godinu. Ovo će nesumnjivo uticati na usporavanje razvoja turizma na teritoriji opštine Sokolac, ali to nas ne obeshrabruje na putu ka našem cilju, da Sokolac postane prepoznatljiva i atraktivna turistička destinacija. Lokalna zajednica će u skladu sa svojim mogućnostima pružiti podršku i pomoć svim privrednim subjektima što svakako uključuje i one koji se bave ugostiteljstvom i hotelijerstvom.

eKapija: Prema vašim iskustvima, kakvi su utisci onih koji prvi put posjete Sokolac? Šta im ostavlja najjači dojam?

- Spoj tradicije i savremenosti je ono što čini sokolačku opštinu atraktivnom i jedinstvenom u turističkoj ponudi i što na prvu ostavlja jak utisak na sve posjetioce. Očuvana priroda, svjež planinski vazduh, čiste planinske rijeke, bogato kulturno-istorijsko nasljeđe koje čeka da bude istraženo, srdačnost i gostoljubivost našeg stanovništva su aduti koje ističu svi koji posjete Sokolac i zbog čega se kako kažu rado vraćaju.

Ljubitelji sportskog i rekreativnog turizma budu prijatno iznenađeni kvalitetom naših sportskih terena, uređenim i obilježenim stazama za šetnje, planinarenje… To je i motiv određenom broju sportista, naročito atletičara da njihov izbor za visinske pripreme bude upravo Sokolac. Mnogi naši posjetioci zaljubili su se u tradicionalnu kuhinju i vrhunske specijalitete koje nude svi restorani na području naše opštine pa to navode kao razlog zašto se vraćaju u naš grad iznova i iznova.

eKapija: Sokolac ima potencijala i u vjerskom turizmu. Šta sve mogu obići oni koji dođu kada je riječ o vjerskim objektima?

- Na području Sokoca postoji veliki broj hramova, a nekoliko njih je sagrađeno na temeljima hramova iz 14. vijeka, što govori o istoriji i kulturi naroda koji su naseljavali ovo područje.

Crkvina Bjelosavljevići (Foto: Opština Sokolac)Crkvina Bjelosavljevići
Zainteresovanim posjetiocima predlažem da obiđu Crkvu Svetog proroka Ilije u Sokocu (Romanijsku Lazaricu) koja je građena od 1876. do 1882. godine. Porušena je 1941. prilikom bombardovanja a njena obnova je morala sačekati do 1967. Zatim Crkvu Svetih ravnoapostola cara Konstantina i carice Jelene – Manastir posvećen Presvetoj Bogorodici u Knežini. Sagrađen je 1962. godine na istom mjestu gdje je nekad bila sagrađena crkva od drvenog materijala, dok je prijašnji manastir bio izgrađen u XIV vijeku, tačnije 1371. godine, kod izvora Knežine. Graditelj manastira bio je Andrijaš, brat Kraljevića Marka, koji je tada podigao deset crkvi, a jedna od njih je vremenom pretvorena u Sultan-Selimovu džamiju. Džamija se nalazi nedaleko od manastira.

Potom manastir Svete Trojice u Ozerkovićima u kom se nalazi ikona Presvete Bogorodice Jerusalimske i predstavlja veliki Božji blagoslov za ovu svetinju i sve vjernike. Kada govorimo o vjerskom turizmu nemoguće je izostaviti manastir Sokolicu na Ravnoj Romaniji. Na zidovima hrama, umjesto freski, ispisana su imena poginulih boraca sa ovog područja, a do sada je upisano oko 4.000 imena. Takođe predlažem da se obiđe Spomen-crkva Svete Petke koja se nalazi unutar kompleksa vojničkog groblja Mali Zejtinlik u Sokocu. Na ovom groblju sahranjeno je oko 1.000 boraca srpske vojske.

eKapija: Imate li turističku saradnju sa susjednim opštinama i gradovima kako bi se unaprijedila turistička ponuda?

- Turistička organizacija Sokolac je tokom svog rada ostvarila saradnju sa više turističkih organizacija na teritoriji Republike Srpske, a posebnu saradnju ima sa Turističkom organizacijom Jahorina koja djeluje na nivou grada Istočno Sarajevo i Turističkom organizacijom opštine Rogatica.

U cilju razvoja turizma Sarajevsko-romanijske regije, nedavno smo potpisali Memorandum o saradnji između partnera na projektu "Enjoy Sarajevo-Romanija region", a projekat provodi Turistička organizacija Jahorina – Grad Istočno Sarajevo, Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo (RAIS), Privredna komora Republike Srpske( PKRS), privredni subjekat Stanišić Pale.

Glasinačka kolica (Foto: Branka Radonjić)Glasinačka kolica
eKapija: Sokolac je dobio i svoj zvanični suvenir? Koliko ste zadovoljni izborom?

- Da, Opština Sokolac je dobila zvaničan suvenir. U pitanju je bronzini medaljon sa motivom Glasinačkih kolica, izrađen od gipsa u plitkom reljefu, dimenzija 8 x 8 x 0,6 cm. Izbor je pao na motiv Glasinačkih kolica kao arheološkog artefakta koji je poznat svjetskoj javnosti i koji ujedno ukazuje na kontinuitet naseljenosti ovih prostora od praistorije do danas. Na konkursu se našlo pet izvrsnih radova, od tri autora. Komisija je imala težak zadatak, a njihovim konačnim izborom sam jako zadovoljna.

eKapija: Da li su u planu određena unapređenja turističke infrastrukture i dodatnih kapaciteta u Sokocu?

- Opština Sokolac ima velike planove u pogledu razvoja turizma. U prilog ovome govori i nedavno usvojena Strategija razvoja opštine Sokolac za period 2020-2030. Tu se ukazuje na turizam kao jednu od privrednih grana koja će biti pokretač privrednog razvoja i planira se izgradnja turističke infrastrukture i suprastrukture. Na Ravnoj Romaniji je u planu izgradnja etno sela "Sokolovgrad", golf terena i staze za nordijsko skijanje. Planirana je i izgradnja Gradske kuće u kojoj bi bio smješten i muzej koji bi omogućio značajniji razvoj turizma utemeljenog na kulturno-istorijskom nasljeđu.

Romanija (Foto: Opština Sokolac)Romanija
U skladu s uočenim interesom za boravak u kampovima planirana je izgradnja kamp naselja Brezjak sa svom potrebnom infrastrukturom. Urađen je i projekat za izgradnju turističkog centra u park šumi Taline, gdje je sem smještajnih kapaciteta predviđeno i pravljenje vještačkog jezera. Šta ćemo od svega navedenog uspjeti realizovati ne zavisi samo od nas već i od kretanja u oblasti ekonomije uopšte. U svakom slučaju mi smo otvoreni za saradnju i spremni za ulazak u ove projekte kroz javno-privatno partnerstvo, a zainteresovani investitori su dobro došli.

eKapija: Gdje biste voljeli da vidite turističku ponudu Sokoca u narednih pet godina?

- U narednih pet godina opštinu Sokolac vidim kao prepoznatljivu turističku destinaciju, konkurentnu i atraktivnu za investicije, koja stvara radna mjesta i na održiv način upravlja razvojem na svom cjelokupnom prostoru, njeguje kulturu kvaliteta, a svojim gostima tokom cijele godine pruža gostoljubivost, sigurnost i jedinstvenu raznovrsnost autentičnih sadržaja i doživljaja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.