NavMenu

Svečano otvoren aerodrom na Galovića polju - U Memorijalni kompleks operacije Halijard uloženo 70 miliona dinara

Izvor: eKapija Subota, 26.09.2020. 13:31
Komentari
Podeli
(Foto: Screenshot/ Facebook Halyard Mission Foundation)
Na 76. godišnjici operacije Halijard, koja je upriličena danas u Pranjanima, svečano je otvoren Gorski aerodrom na Galovića polju i deo memorijalnog kompleksa.

U sklopu kompleksa na prostoru od 17 hektara izgrađen je memorijalni centar u obliku aviona C-47 na površini od 2.500 m2, pista sa prirodnom podlogom dužine 600 m, kao i heliodrom i parking za avione i autobuse. Vrednost celog kompleksa iznosi 70 miliona dinara.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je podsetio da je Misija Halijard bila važna, ali i teška, kao i da su Pranjani tada postali utočište za stotine savezničkih pilota a Srbi pokazali svoju hrabrost.

On je ocenio da su odnosi Srbije i SAD danas "svakako u usponu" ali i dodao da će "mnogo vremena proći dok ne budu onakvi kakve želimo".

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović rekla je da je novac za realizaciju ovog kompleksa, vrednosti 70 miliona dinara, obezbeđen iz državnog budžeta i uplaćen Halijard fondaciji.

Ona je ukazala i da su veliku podršku pružili i gradovi Čačak i Gornji Milanovac, kao i nekoliko javnih preduzeća - Aerodromi Srbije, EPS, Skijališta Srbije i Telekom Srbija.

Ambasador Amerike u Srbiji, Entoni Godfri podsetio je, takođe, na značaj misije Halijard koja je bila jedna od najmasovnijih, jer je tada spašeno oko 500 savezničkih pilota.

- Danas obeležvamo jednu važnu i imam čast da budem prvi američki ambasador koji učestvuje na obeleževanju 76. godišnjice, u novom kompleksu. Zauvek čuvamo sećanje na hrabrost srpskih seljaka, koji nisu štedeli svoje živote, kako bi spasili živote savezničkih pilota i zato Misija Halijard zaslužuje svu pažnju. Za Pranjane će čuti ceo svet, jer će biti ucrtani na gugl mapi, zahvaljujući ovom novom aerodromu - izjavio je ambasador Entoni Godfri.

Podsetimo, operacija "Halijard" bila je najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca, u istoriji. Spasavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenih u seoskim delovima okupirane Srbije. Iz Pranjana je tada evakuisano više od 500 pilota.

Ceremoniji su prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, osnivač Fondacije Halijard Džon Kapelo, gradonačelnik Čačka Milun Todorović, predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević i drugi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.