NavMenu

BFC sertifikat poslovne otvorenosti privlači tri puta više investicija u gradove Balkana

Izvor: Tanjug Četvrtak, 24.09.2020. 13:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Denphumi/shutterstock.com)Ilustracija
Gradovi širom Balkana uz BFC (Business Friendly Certificate) sertifikate poslovne otvorenosti privlače tri puta više investicija.

Podaci govore da gradovi koji su, zahvaljujući podršci Nemačke, prošli složen proces sertifikacije i stvorili partnerstva između privatnog i javnog sektora i dobili sertifikat poslovne otvorenosti privlače tri puta više investicija, saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Gradovi Zenica, Tuzla, Banja Luka, Veles, Podgorica, Novi Sad i Leskovac samo su neki od gradova kojima su dodeljeni sertifikati poslovne otvorenosti BFC Busines s Friendly Certificate) i ta mreža je uspostavljena uz podršku GIZ i projekta Otvorenog regionalnog fonda - Modernizacija opštinskih usluga.

Uz BFC sertifikate otvaraju se mogućnosti za razvojna partnerstva između privatnog i javnog sektora, a naročito kroz develoPPP.de program.

GIZ podržava angažman privatnih firmi iz regiona kroz develoPPP.de program.

Finansijska sredstva obezbeđuje Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), s ciljem većeg uključivanja privatnog sektora u razvojne inicijative i poslovne mogućnosti.

Kako je navedeno, dobar primer su firme SEKOPAK iz Srbije, EKOPAK iz Bosne i Hercegovine i PAKOMAK iz Severne Makedonije koje su nedavno započele zajednički projekat kako bi omogućile finansijski efikasne lance reciklaže stakla u tim zemljama.

Zajedno sa partnerima iz BFC mreže iz Jugoistočne Evrope, projekat će razviti i testirati opštinske modele za uspostavljanje odgovarajućih sistema prikupljanja otpadnog stakla.

Na osnovu rezultata sačiniće se smernice sa najboljim iskustvima i distribuirati ostalim opštinama u regionu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.