NavMenu

Ugostitelji će od 1. oktobra morati da prijave svakog turistu

Izvor: Tanjug Sreda, 23.09.2020. 15:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dvoevnore/shutterstock.com)Ilustracija
Prvi put od 1. oktobra zaživeće cenentralno - informacioni sistem e- Turista preko kojeg će besplatno, elektronskim putem, svi koji pružaju usluge smeštaja moći da unesu zahtev za kategorizaciju, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Preko novog sistema zahtev za kategorizaciju će moći da se podnese na republičkom nivou za hotele, motele, turistička naselja i marine, kao i na lokalnom nivou za sobe, kuće za odmor, apartmane, seosko-turistička domaćinstva.

Svi ugostitelji koji pružaju usluge izdavanja smeštaja biće uneti u bazu podataka i zahvaljujući sistemu e-Turista svako neprijavljivanje turista biće vidljivo, rekla je Tanjugu pomoćnica ministra za turizam Renata Pindzo.

Kaže da će ugostitelji preko e-Turista, u čiju bazu će biti uneti svi ugostiteljski objekti u Srbiji koji pružaju smeštaj, moći da unesu podatke o gostima koji će boraviti u njihovim objektima.

To je način na koji se mogu i prijaviti i odjaviti gosti.

- Cilj je bio da prevedemo što više pružaoca usluga smeštaja koji posluju u Srbiji iz sive zone u legalne tokove, a da im obezbedimo kako da posluju na zakonom propisan način - rekla je Pindzo.

Kako objašnjava Pindzo, tim zakonom definisano je da svako izdavanje nekretnine ispod 30 dana jeste ugostiteljstvo, a i da su donete velike olakšice za porez na dohodak, te tako za dva dana izdavanja ležajeva mogu izmiriti obaveze za porez.

- Ovaj sistem je besplatan i povezuje ugostitelje, jedinicu lokalne samouprave, nadležno ministarstvo, MUP, lokalnu poresku administraciju koja će biti izvor zvanične statistike u ugostiteljstvu, a povezana je sa Republičkim zavodom za statistiku.

Preko ovog informacionog sistema ćemo imati tačne podatke koliko je koja lokalana samouprava imala turista, kao i posebno za svaki objekat.

- Verujem da će se ugostitelji pridržavati ovog zakona, svi ugostitelji će biti uneti u bazu podataka, a ako ne budu izdavaoci smeštaja prijavljivali turiste to će biti vidljivo - rekla je pomoćnik ministra.

Prvi put će, ističe, biti obavezna evidencija svih objekta koji po zakonu ne moraju da se kategorišu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.