NavMenu

Virtuelno otvorena kancelarija DFC u Beogradu

Izvor: eKapija Utorak, 22.09.2020. 16:46
Komentari
Podeli
(Foto: YouTube/Screenshot)
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler potpisali su danas Zajedničku izjavu kojom je ozvaničeno otvaranje regionalne kancelarije te korporacije u Beogradu.

Brnabić i Boler su otvorili kancelariju DFC onlajn, tako što su otkrili monitor na kojem je pušten snimak prostorija te kancelarije u Beogradu, a kojom je prošetao ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, saopštila je Vlada Srbije.

Izjava je potpisana u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog savetnika predsednika SAD Ričarda Grenela.

Vučić je ukazao na to da Srbija od 1881. godine nije imala ovako važan sporazum sa SAD, poput onog potpisanog u Vašingtonu, kojim je postignuto mnogo. -On je naveo da su potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu odškrinuta vrata starog prijateljstva sa SAD, pri čemu je posebno iskazao zahvalnost predsedniku Donaldu Trampu.

Tramp je, kako je naglasio, imao dovoljno razumevanja i strpljenja i želeo je da pokaže poštovanje i za srpski narod i građane Srbije.

- Razgovori u Vašingtonu nisu bili u svemu laki, ali smo poštovani, i mi ćemo svoje obaveze iz sporazuma da ispunjavamo - poručio je Vučić.

Predsednik je napomenuo da dolazak DFC u Beograd, uz simbolički značaj, odnosno signal investitorima da dođu da ovde posluju, znači i realizaciju projekata, istakavši da to ima ogromnu važnost za naše građane, ali i za dalji privredni rast naše zemlje.

- Mi smo u prošloj godini imali trgovinski maksimum sa SAD, od 854 mil USD. Verujemo da to za pet godina može da bude dvostruko više, rekao je on i dodao da je za Srbiju izuzetno važno to što DFC hoće da učestvuje u garantnim šemama za mikro, mala i srednja preduzeća - rekao je Vučić.

Grenel je poručio je da su SAD ozbiljne u nameri da ispune obećanja prema Beogradu i Prištini i da ih pretvore u nova radna mesta.

- Hoćemo da ispunimo obećanja koja smo ranije dali zvaničnicima Srbije, ne želimo samo da se bavimo rečima nego i da se usmerimo na ekonomski razvoj u korist naroda - naglasio je on.

Prema njegovim rečima, simbolika je važna ali da ona ne obezbeđuje hranu na stolu i zato će se SAD potruditi da se ispune obećanja i otvore radna mesta u Srbiji.


Specijalni izaslanik predsednika SAD je ukazao na to da je potrebno da prođe godinu dana kako bi građani Srbije i tzv. Kosova osetili boljitak, nakon potpisanog ekonomskog sporazuma, a da politički deo dijaloga treba da sačeka dok se u privredi ne pokaže napredak.

On je rekao da je za ekonomsku normalizaciju potrebno vreme da pokaže rezultete, ali da bi, ako se strane vrate političkim raspravama, bila učinjena ista stvar koju su drugi radili 21 godinu, a to je da samo stavljaju reči na papir, dok građani ne osećaju rezultate.

Boler je ocenio da sporazum koji je potpisan u Vašingtonu nije samo istorijski, već je i odraz toga da ova zemlja i region neće biti zarobljeni u prošlosti, već da idu ka budućnosti.

On je naveo da su u Beograd doputovali predstavnici šest američkih vladinih agencija, što je znak snažnih odnosa Srbije i SAD, pri čemu je najavio da će kancelarija DFC u glavnom gradu Srbije biti stalna.

Direktor kancelarije DFC-a u Beogradu Džon Jovanović rekao je da je ovo za njega najveća čast i odgovornost i da je njegov zadatak ekonomski razvoj regiona i da Balkan postane simbol mira i prosperiteta i mesto u koje će se mladi vraćati i zapošljavati.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Stižu dolari

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.