NavMenu

Kragujevac usvojio set ekonomskih mera za privatnike radi ublažavanja posledica epidemije

Izvor: Beta Utorak, 22.09.2020. 14:58
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/VladaKg03)
Gradsko veće Kragujevca je usvojilo set ekonomskih mera za ublažavanje posledica pandemije za privredne subjekte u privatnom sektoru, očuvanje radnih mesta i održavanja likvidnosti tokom trajanja vanrednih okolnosti.

Kako je danas saopšteno iz Gradske uprave, pravna lica i preduzetnici, koji delatnost obavljaju u poslovnom prostoru u svojini grada Kragujevca, a kojima je odlukama Grada ili Republike zabranjeno obavljanje delatnosti ili ograničeno radno vreme, biće oslobođeni plaćanja zakupnine za vreme trajanja vanrednog stanja, u periodu od 16. marta do 21. aprila 2020. godine.

To se odnosi na vulkanizere, automehaničare, obućare, krojače, hemijsko čišćenje, škole za obuku vozača motornih vozila, zatim knjižare, trgovce automobilima, motorima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Od 16. marta do 27. aprila 2020. godine plaćanja zakupnine oslobađaju se pravna lica i preduzetnici koji obavljaju frizerske i kozmetičarske usluge, pedikir, manikir, fitnes klubovi i teretane, sauna, solarijumi, saloni za masažu.

Ugostitelji se oslobađaju plaćanja zakupnine u periodu od 16. marta do 6. maja 2020. godine .

Oni imaju pravo na umanjenje 50% vrednosti zakupnine za vreme vanredne situacije, koja je u Kragujevcu proglašena 27. juna 2020. pa do dana ukidanja, a najkasnije do 31. decembra 2020. godine.

Zakupci poslovnog prostora koji imaju zaostale obaveze oslobađaju se plaćanja zatezne kamate za fakturisane neizmirene obaveze za period vanrednog stanja i vanredne situacije.

Oni su obavezni da po ukidanju vanredne situacije u gradu, a najkasnije do kraja poslovne 2020. godine uredno izmiruju preostali iznos zakupnine i troškove tekućeg održavanja i komunalnih usluga u punom iznosu. U suprotnom će izgubiti pravo na popust, a umanjeni iznos biće im fakturisan kroz zakupninu za decembar 2020. godine.


Zakupcima koji su redovno izmirivali obaveze u punom ili delimičnom obimu, više uplaćeni iznos u odnosu na korigovani po osnovu olakšica biće priznat kao unapred uplaćeni iznos zakupnine za poslovni prostor u narednom periodu.

Ugovori o zakupu poslovnog prostora zaključeni između Grada i zakupaca u periodu od 16. marta do 21. aprila odnosno 6. maja smatraće se kao ugovori o davanju na korišćenje poslovnog prostora bez naknade.

Ugostitelji koji su zakupci zemljišta u javnoj svojini za postavljanje bašte oslobađaju se plaćanja te naknade za vreme trajanja vanrednog stanja.

To važi i za vreme trajanja vanredne situacije, počev od 27. juna pa do ukidanja, a najkasnije do 1. novembra 2020. godine u iznosu od 50% naknade.

Vlasnici noćnih barova i diskoteka oslobađaju se plaćanja lokalne komunalne takse za isticanje firme u periodu vanrednog stanja i vanredne situacije, a najkasnije do 31. decembra 2020.godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.