NavMenu

GRENEL: Sporazum iz Vašingtona ne zavisi od toga ko je na vlasti u SAD

Izvor: Beta Utorak, 22.09.2020. 15:48
Komentari
Podeli
Ričard Grenel (Foto: YouTube/Screenshot)Ričard Grenel
Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je danas da su SAD preuzele odgovornost za realizaciju sporazuma koji su vlasti Srbije i Kosova potpisale u Vašingtonu i da on znači masovno otvaranje novih radnih mesta.

- Ovo nisu papiri, već novi poslovi, radna mesta, razvoj privatnog sektora - rekao je Grenel novinarima posle sastanka sa predstavnicima privrednih komora Srbije i Kosova i delegacijom američke Razvojne finansijske korporacije (DFC) u Ambasadi SAD u Beogradu.

On je istakao da ne bi bilo te posete Beogradu da predsednik SAD Donald Tramp nije verovao da privreda može da se stavi u prvi plan i akcenat na radna mesta.

Grenel je istakao da je ovo najveća delegacija SAD koja posećuje region i Srbiju od posete predsednika Džimija Kartera.

Kazao je da je sporazum potpisan 4. septembra u Vašingotnu biti održiv i ako dođe do promene američke administracije, jer i američka vlada podržava ekonomsku normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

- Sprovođenje planova iz sporazuma potpisanog u Vašingtonu trajaće 10 do 20 godina, a fokus je na privatnom sektoru. Verujemo u snagu privatnog sektrora, ne otvara vlada radna mesta već privatni sektor - rekao je Grenel.

Predsednik Privedne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je Grenel na uspešan način promenio pristup rešavanju složenih i teških tema i odblokirao proces saradnje.

- Zahvaljujući tome danas i pričamo o biznisu i zajedničkim interesima, a ne o onom što nas deli - kazao je on i istakao da će istorija pokazati da će sporazum iz Vašingtona biti prekretnica koja donosi stabilnost u ovaj reigon.

Na pitanje kakva je razlika između sporazuma privrednih komora Srbije i Kosova potpisanih 2013, i nedavno u Vašingtonu, Čadež je rekao da je cilj sporazuma iz 2013. bio da se otklone barijere u funkcinisanju privrede i da je dosta urđeno od onoga što je bilo predviđeno.

- Napravili smo tim kao podršku vašingtonskom sporazumu i sada predstoji da pronđemo eksprte, kompanije i logistiku za praćenje projekata. Oni su uradili svoj deo posla, sada je red na nas - rekao je Čadež.

Glavni povod za posetu američke delegacije je otvaranje regionalne kancelarije DFC u Beogradu, preko koje će dogovoreni projekti biti realizovani, među kojima je izgradnja autoputa koji povezuje Niš i Prištinu.

Izvršni direktor DFC-a Adam Boler je rekao da to nije stranačka organizacija i da očekuje kontinuitet u sporovođenju dogovorenog, o čemu je već održano na destetine sastanaka.


- Ključni cilj je da se stvori klima da privatni kapital iz drugih zemalja dolazi u Srbiju i region - rekao je Boler i dodao da očekuje da se oni koji su otišli iz zemlje vraćaju i ovde otvaraju svoj biznis.

Kako je naveo, u poseti Beogradu su predstavnici pet agencija iz SAD, "kompletna ekonomska moć američke vlade", uključujući USAID, Nacionalni savet bezbednost i Eksim banku.

- Potpisana je prva zajednička izjava između Kosova i Srbije. Očekivana normalizacija ekonomskih odnosa Beograda i Prištine značiće investicije u privatni sektor, otvaranje novih radnih mesta. Niko ne gubi i svi imaju koristi - rekao je Boler.

Predsednici privrednih komora Srbije i Kosova Marko Čadež i Berat Rukići predložili su osnivanje tima za ekonomsku saradnju otvranjem kancelarija u Prištini i Beogradu.

Potpisali su zajedničku izjavu da se komore obavezuju da će biti čvrto posvećene potpisanom sporazumu u Vašingtonu.

U izjavi se navodi i da će komore obezbediti primenu sporazuma kroz "pažljivo izrađene akcione planove za projekte".

- Uvereni smo da se angažovanjem DFC-a demonstrira snažna posvećnost SAD da doprinese boljoj ekonomskoj perspektivi čitavog regiona Zapadnog Balkana - navodi se u izjavi.
Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Stižu dolari

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.