NavMenu

Lufthansa nastavlja da otpušta radnike

Izvor: Tanjug Utorak, 22.09.2020. 10:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: My Good Images/shutterstock.com)Ilustracija
Koronakriza je nemačku aviokompaniju Lufthansa pogodila snažnije nego što se očekivalo, što znači da će biti zatvoreno još više radnih mesta.

Lufthanza pooštrava mere štednje i iz saobraćaja povlači više aviona nego što je prvobitno bilo planirano, prenosi Dojče vele (DW) saopštenje uprave ove kompanije.

Razlog je znatno sporiji oporavak vazdušnog saobraćaja, teško pogođenog pandemijom korone.

Od flote koja je brojala 760 aviona, najmanje 150 ostaje trajno na zemlji. To se odnosi i na najveći putnički avion na svetu: A380 će biti izbačeni iz upotrebe, ukoliko proizvođač Airbus ne bude hteo da ih primi nazad. I avioni tipa A340-600 više neće leteti.

Izvršni direktor Lufthanse, Karsten Špor, planira takođe da dodatno smanji broj radnih mesta, kako bi se smanjili troškovi.

Bez nekih detalja, saopšteno je da će biti ukinuto više od 22.000 radnih mesta s punim radnim vremenom.

U dogovoru sa sindikatima, broj tehnoloških viškova trebalo bi da bude ograničen.

Zbog korona-krize vazdušni saobraćaj je velikim delom obustavljen. Interkontinentalni saobraćaj jeste ponovo uspostavljen, ali je na veoma niskom nivou.

Lufthansa i njene sestrinske kompanije - Eurowings, Swiss Airlines, Austrian Airlines i Brisel Airlines - imaju problem sa složenim ograničenjima ulaska u mnoge zemlje. Trenutno još jedino teretni avioni donose zaradu.


Samo uz pomoć velike finansijske pomoći država u visini od ukupno 9 mlrd EUR uspelo se da se spreči kolaps veoma zaduženog koncerna MDax.

Prema podacima uprave, kompanija svakog meseca gubi 500 mil EUR likvidnih sredstava. Ta brojka bi do zime trebalo da se smanji na 400 mil EUR, između ostalog napuštanjem iznajmljenih poslovnih prostorija.

Od ukupno 138.000 ljudi koji su početkom godine širom sveta radili za Lufthansu, prema najnovijih podacima, sada ih ima oko 128.000, piše DW.

Bez posla su, pre svega, ostali zaposleni u inostranstvu, dok u Nemačkoj za veliki broj zaposlenih još uvek nema dogovora sa sindikatima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.