NavMenu

Počinje izgradnja toplane na biomasu u Arilju - Na drvnu sečku grejaće se i stanovništvo

Izvor: eKapija Utorak, 22.09.2020. 09:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nostal6ie/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja toplane na drvnu sečku u Arilju koja je trebalo da započne sredinom juna, počeće sutra, rekao je za eKapiju zamenik predsednika Opštine Arilje Branko Vukajlović.

On je precizirao da se privode kraju pripremni radovi na gradnji toplane i da će čitav posao, po planu, biti završen do 31. decembra, ako vremenski uslovi to budu dozvolili.

- Pomeranje prvobitnog roka za početak gradnje usledilo je jer se čekalo na procenu uticaja izgradnje kotlarnice na drvnu sečku na životnu sredinu - kazao nam je Vukajlović.

Početkom septembra Odeljenje za urbanizam, izgradnju i inspekcijske poslove Opštine Arilje donelo je rešenje kojim se utvrđuje da za projekat izgradnje kompleksa kotlarnice na drvnu sečku nije potrebna procena uticaja na životnu sredinu.

Rešenjem su, kako prenosi sajt Opštine, utvrđeni minimalni uslovi zaštite životne sredine koje je nosilac projekta, Zdravstveni centar Užice, dužan da primeni.

Prema rečima Vukajlovića, toplana na biomasu je projektovana na nešto manje od 2 MW i za početak će na na nju biti priključene dve škole, Dom zdravlja, zgrada suda i vrtić.

- Kapaciteta ima i za više priključaka, pa postoje planovi da se kasnije na novu toplanu priključe i sportska hala, kao i neke stambene zgrade - najavio je Vukajlović.

On je dodao da sledi donošenje odluke o upravljanju novom toplanom i da će ono biti povereno javno-komunalnom preduzeću Zelen, koje će biti zaduženo i za nabavku drvne sečke.

Toplana na biomasu u Arilju sastojaće se iz kotlarnice na drvnu sečku i distributivnog toplovoda sa toplotnim podstanicama, a gradski čelnici su najavili da će uštede zbog prelaska na drvnu sečku umesto lož ulja i mazuta biti ogromne.


Vrednost posla je 177,5 miliona dinara, a za izvođače radova odabrane su beogradske firme IsoPlus, Adriacore, Oden, TVI, Global 100Solutions i Termo Univerzal, Gas Tedž iz Inđije i austrijski Giles Energie-und Umwelttechnik GmbH & Co KG iz Gmudena.

B. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.