NavMenu

Šta će EU oznaka značiti za srpske prehrambene brendove

Izvor: Tanjug Subota, 19.09.2020. 11:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lance Grandahl/unsplash)Ilustracija
Dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla za ariljsku malinu, što se očekuje do kraja 2021, značiće višu cenu i zaštitu srpskog "brenda", pa uvežena malina više neće biti prodavana na srpskom tržištu kao proizvod iz Srbije, dok pirotski kačkavalj proizveden na tradicionalan način više neće imati konkurenciju, kažu proizvođači.

- Ta markica će mnogo značiti za poljoprivredne proizvođače. Moraćemo da dokažemo poreklo maline, gde je i kako proizvedena - rekao je Tanjugu Dobrivoje Radović iz Asocijacije malinara Srbije.

Dodaje da će, ipak, plasman ariljske maline na evropskom tržištu najviše zavisiti od ponude i potražnje.

Radović je istakao da je u ovoj godini došlo do povećane potražnje maline zbog koronavirusa što je uticalo i na cenu.

- Niko ne može u Srbiji da proizvede maline kao što proizvede zlatiborsko-moravički okrug - naglasio je Radović.

Direktor niže poljoprivredne škole "Dr Obren Pejić" Nenad Đorđević rekao je za Tanjug da ta škola proizvodi sertifikovan kravlji kačkavalj sa oznakom geografskog porekla na osnovu kojeg se pirotski kačkavalj i našao na listi za dobijanje EU oznake.

Đorđević je objasnio da ova škola proizvodi kačkavalj na tradicionalan način po prvoj pisanoj recepturi s kraja 19. veka.

Ističe da su opredeljeni na kvalitet, s obzirom da 90% prerade od mleka ide u kačkavalj, kao i da su jedni od retkih u Srbiji koji se bavi proizvodnjom na takav način.

On kaže da je potražnja velika za kačkavaljem koji ova škola proizvodi, a da će cena kačkavalja sa EU oznakom biti u skladu sa evropskim pravilima, te da očekuju boljitak dobijanjem oznake.

Na pitanje Tanjuga da li će dobijanje EU oznake značiti i veću proizvodnju, Đorđević navodi da nemaju uslove da šire svoje kapacitete, te da su kao škola ograničeni prostorno po nalogu veterinarske inspekcije.

On je istakao da na mesečnom nivou proizvedu oko 11 tona kačkavalja i najavio promociju proizvodnje organskog ovčijeg sira i kačkavalja, u čemu će, kako kaže, biti prvi u Srbiji.

Fruškogorski lipov med, pirotski kačkavalj i ariljska malina prvi su proizvodi iz Srbije koji konkurišu za dobijanje evropske oznake zaštićenog geografskog porekla, a u Ministarstvu poljoprivrede očekuju da će ti proizvodi dobiti potvrdu kvaliteta u EU krajem naredne godine, kao i da će to otvoriti vrata i drugim srpskim proizvodima na evropsko trzište.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.